Hlavní obsah

Marhoulovo Nabarvené ptáče ocenili až v Kalkatě

Novinky, Stanislav Dvořák

Film režiséra a producenta Václava Marhoula Nabarvené ptáče má další ocenění, z indické Kalkaty a také z Polska.

Nabarvené ptáčeVideo: Bioscop

 
Článek

Na Mezinárodním filmovém festivalu v indické Kalkatě získal režisér Václav Marhoul cenu Golden Royal Bengal Tiger pro Nejlepšího režiséra. „Uvedení v Indii bylo pro Nabarvené ptáče první příležitostí, kdy se mohlo při svém letu světem potkat s tak odlišnou kulturou. A cena z Kalkaty je tak o to právě cennější,“ řekl Marhoul.

Na Mezinárodním filmovém festivalu Camerimage v Polsku byli o víkendu oceněni Václav Marhoul i kameraman Vladimír Smutný. Marhoul má cenu mezinárodní kritiky FIPRESCI a Vladimír Smutný za kameru ocenění Bronze Frog.

„Za sebe a snad i za Vladimíra mohu říci, že prosadit se v tak obrovské konkurenci je pro nás oba prostě úžasné,“ uvedl Marhoul.

Foto: Jan Dobrovský

Nabarvené ptáče zaujalo na prestižním filmovém festivalu v Benátkách.

Nabarvené ptáče se teď vypraví na další festivaly a uvedou ho v estonském Tallinnu, v egyptské Káhiře, indické Goe, finských Helsinkách, německém Berlíně a v prosinci a lednu se vydá do USA.

Nabarvené ptáče se dostalo do výběru hollywoodských kritiků

Kultura

Snímek, ve kterém si zahrály i zahraniční hvězdy jako Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Udo Kier a Julian Sands, vyslala Česká filmová a televizní akademie do boje o americké Oscary. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách získal cenu studentské poroty a na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu cenu za Nejlepší kameru.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám