Hlavní obsah

Filmovku v Hradišti zahajuje Kocáb, přijede i irský režisér Sheridan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Uherském Hradišti v pátek začíná 48. Letní filmová škola. Uvítá řadu hostů z ČR i ze světa a do 4. srpna promítne 180 filmů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisérka Olga Sommerová natočila dokument o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi.

Článek

„Výroční cenu pořadatele festivalu Asociace českých filmových klubů převezme turecký režisér, držitel Zlatého medvěda z Berlinale, Semih Kaplanoğlu. Významným hostem bude i oceňovaný irský režisér Jim Sheridan. V sobotu Filmovku slavnostně zahájí světová premiéra filmu Michael Kocáb – Rocker versus politik, kterou uvedou režisérka Olga Sommerová, kameramanka Olga Malířová Špátová a Michael Kocáb,“ sdělila za festival tisková mluvčí Lenka Horáková.

„Brány 48. Letní filmové školy se otevírají a já mám velkou radost, že se nám s kolegy podařilo nachystat další krásný a inspirativní ročník plný skvělých a důležitých filmů, hostů a témat. Všem děkuji za veliké nasazení, čas, energii a lásku, kterou do příprav Filmovky vložili. Díky pak patří také všem našim podporovatelům a mecenášům za to, že za námi stále stojí a Filmovka jim, stejně jako nám, dává velký smysl,“ řekla ředitelka Letní filmové školy Radana Korená.

Retrospektivu Letní filmová škola věnuje jednomu z velkých španělských géniů Luisi Buñuelovi. Další kapitolou Filmové čítanky bude Britská nová vlna. Pětici italských němých filmů vyznačujících se okázale gestickým herectvím tzv. div neboli bohyň doprovodí živou hudbou nizozemská skladatelka a klavíristka Maud Nelissen či kytarová kapela Chief Bromden.

Foto: LFŠ

Jim Sheridan

Sekce Neznámý vojín představí zásadní osobnost japonské kinematografie 80. a první poloviny 90. let Šindžiho Sómaie.

Velký prostor má česká tvorba – představí se české a slovenské novinky, čtvrtý ročník sekce FAMU History se zaměří na tzv. ztracenou generaci. Festival uvede i aktuální studentské filmy, a to jak ze slovenských, tak z českých škol – Maraton studentských filmů poběží na Masarykově náměstí ve spolupráci s Českou televizí.

„Dvě letní kina budou přístupná široké veřejnosti. Na Masarykově náměstí se budou až do soboty 6. srpna promítat divácky atraktivní české novinky (Mimořádná událost, Betlémské světlo, Poslední závod, Vyšehrad: Fylm...) a filmy z distribuční stáje AČFK (Samba, Hora, Muž jménem Ove). Ve Smetanových sadech si diváci připomenou komedie Martina Friče,“ připomněla Horáková.

Pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů letos své ceny udělí režisérovi Jimu Sheridanovi, herci Ondřeji Vetchému, režisérce a animátorce Michaele Pavlátové, režisérovi Semihu Kaplanoğluovi a zakladateli přehlídky 70mm filmu Pavlu Tomeškovi in memoriam.

Reklama

Výběr článků

Načítám