Hlavní obsah

Festival Marienbad fandí filmovým experimentům

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Mariánských Lázních vyvrcholí od čtvrtka 27. 8. až do 30. 8. program Marienbad Film Festivalu. Ten uvádí nejen experimentální filmy, ale také audiovizuální performance nebo divadelní představení.

Foto: Marienbad Film Festivalu

Marienbad Film Festival

Článek

Letošní galavečer se uskuteční v hotelu Lesní mlýn, původně Donbas, který se částečně otevřel veřejnosti.

„V malebném místě uvedeme americkou klasiku Jak ukrást Venuši s Audrey Hepburn v hlavní roli z roku 1966. Celý večer bude koncipován jako instalace navržená pro toto speciální místo uprostřed parků v srdci Mariánských Lázní,” uvedl programový šéf festivalu Lubomír Konečný.

Současné experimentální filmy nabídne sekce Theatre Electrique. „Náplň této sekce se skládá z pěti částí. První částí je site-specific art Michala Kindernaye, pokračujeme imerzivním divadlem Jakuba Čermáka, rekonstrukcí performance Romana Štětiny, další částí je kolekce krátkých filmů dvojice Matěj Sláma a Jakub Vrbík a poslední částí je dokumentární sci-fi o sofistikované umělé inteligenci Viery Čákanyové,” říká dramaturg festivalu Lubomír Konečný.

Všichni umělci se osobně účastní festivalu. Režisér a herec Jakub Čermák přijede do Mariánských Lázní s imerzivní divadelní queer inscenací Marie Stuartovna. Anatomie (dramatu), kterou uvádí s projektem Depresivní děti touží po penězích. Site-specific představení seznámí diváky s osudy dvou hlavních hrdinek, anglické královny Alžběty a její rivalky, skotské královny Marie Stuartovny. V Čermákově dekadentní verzi Schillerovy klasiky ztvárňují postavy královen muži – Sebastian Rein Alžbětu a Jakub Čermák Marii.

Manipulace je tématem česko-německého filmového festivalu Elbe Dock

Film

Do Mariánských Lázní se vrací laureát Chalupeckého ceny Roman Štětina se svým Suvenýrem 2015/2020 jakousi vzpomínkou na něco neexistujícího, vzpomínkou na nějaký dávný originál, pratvar, ze kterého známe jenom kopii a tato kopie si už žije vlastním autonomním životem. Film FREM slovenské autorky Viery Čákanyové byl poprvé uveden na MFDF Jihlava a letos v únoru v sekci Forum na Berlinale. Česká distribuční premiéra filmu byla kvůli koronavirové krizi odsunuta.

Aktuální filmovou tvorbu v oblasti experimentu narace a formy z celého světa vybranou na základě mezinárodní výzvy reprezentuje sekce Forum Marienbad.

„Do pátého ročníku se nám přihlásilo celkem 86 děl ze 16 zemí, ze kterých jsme vybrali 19 českých a 3 zahraniční projekty,” prozradila ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám