Hlavní obsah

Dvakrát ho zastavil covid. Film o Švankmajerovi má premiéru na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Dokument Alchymická pec zachycuje tvůrčí proces filmaře Jana Švankmajera. Nejdřív měl mít premiéru na jaře, pak na podzim, ale obě byly zrušeny kvůli pandemii. Do třetice se tvůrci shodli, že nemá cenu čekat a plánovat další nejisté kinopremiéry, když je možné udělat internetovou premiéru hned.

Trailer k dokumentu Alchymická pecVideo: ASFK

 
Článek

Během prací na posledním celovečerním filmu surrealistického tvůrce Jana Švankmajera Hmyz, na němž se Jan Daňhel podílel jako střihač a Adam Oľha jako kameraman, byli osloveni filmovým producentem Jaromírem Kallistou a režisérem Janem Švankmajerem, aby se skrze dokumentární film pokusili odhalit a zakonzervovat tvořivé procesy, kvasící v útrobách jejich filmové společnosti Athanor.

Pozornost věnovali také Švankmajerově zesnulé ženě a spolupracovnici Evě Švankmajerové. Bez její kritické intuice a k permanentnímu osvobozování neustále vybízejícího ducha by prý Švankmajerova tvorba nebyla kompletní.

Tvůrci se báli pověstné Švankmajerovy uzavřenosti a byli překvapeni, že jim dovolil vstoupit i do hlubinných vrstev své osobnosti. Od 30. listopadu je film Alchymická pec na portálech DAFilms.cz, Aerovod.cz, iTunes.com a O2 Videotéka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám