Hlavní obsah

Daria Kaščejevová po nominaci na Oscara: Počítačovou animací jsme přesycení

Režisérka Daria Kaščejevová byla nominována na Oscara za krátký animovaný film Dcera. S producentem Martinem Vandasem ho ve středu představili na tiskové konferenci v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Daria Kaščejevová

Článek

Kaščejevová ocenila atmosféru na pražské FAMU, která jí pomáhá tvořit. „Od prvního ročníku jsem měla pocit, že nám dávají svobodu, můžeme experimentovat, zkoušet bláznivé věci, a pak se to vyplatí. Děkuju za tu možnost, že můžu v takové atmosféře tvořit. Všichni jsou trochu přesyceni počítačovou animací, mám radost, že se to trochu vrací k ruční práci, kdy je vidět otisk rukou na těch loutkách.“

„Celý duben jsem psala a teď jsem spokojená s tím, co jsem napsala, a už jsem podala návrh na vývoj a je schválený. Začínáme pracovat na dalším filmu,“ doplnila. Má jít o kombinaci loutek s živými herci.

O Oscary se utká Joker, Irčan i Dcera od studentky FAMU. Marhoul ne

Film

Producent Martin Vandas uvedl: „Důležité je, že je to obrázek systematické podpory filmu, vnímám to jako osobní zásluhu Heleny Fraňkové (ze Státního fondu kinematografie, pozn. aut.). Letos poprvé se objevuje výzva na vývoj televizního animovaného seriálu, cítíme, že seriálová tvorba je pro animaci důležitá, protože si ti lidi kontinuálně udržují své schopnosti, krátký film je ekonomicky ne úplně racionální, ale s podporou fondu to dělat jde.“

„Příští týden letíme na Sundance, což je záležitost, která v hlavách akademiků může sehrát určitou roli,“ dodal.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek se domnívá, že jde o vyvrcholení toho, co zažíváme poslední dobou kolem animovaného filmu. „Dělá mi to radost, k nám na katedru přicházejí lidi z Tádžikistánu a podobně. Na české katedře se z nich stává někdo, kdo má takové úspěchy,“ uvedl.

Kaščejevová z pražské FAMU převzala studentského Oscara za film Dcera

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám