Hlavní obsah

Americký filmový festival řeší covid originálně. Žádná kina, vše bude venku

První velký filmový festival na světě se obejde zcela bez kin. Pořadatelé filmové přehlídky Tribeca nechtějí akci rušit ani posouvat, tak všechny pozvou k venkovním projekcím s odstupy mezi diváky.

Foto: Overland Entertainment

Grafika festivalu Tribeca

Článek

Ulice, parky a střechy budov budou dějištěm dvacátého ročníku Tribeky. Obrovské LED obrazovky přivezou organizátoři do Brooklynu, na Manhattan, Staten Island a další místa v New Yorku.

„Tribeca Film Festival se zrodil z našeho poslání spojovat lidi po 11. září. A děláme to pořád. Jak se New York vynořuje ze stínu covidu-19, zdá se správné, aby se lidi zase osobně setkali na našem dvacátém ročníku,“ uvedl spoluzakladatel festivalu, herec Robert De Niro.

Program má začít 9. června a skončit 20. června. Úplně normální festival to ale přece jen nebude. Pořadatelé dodali, že budou spolupracovat s úřady, aby bylo zajištěno dodržování přísných hygienických opatření. Informace o konkrétních filmech nebo hostech budou zveřejněny postupně.

Genderová hvězdička zaplavila Německo, jazykovědci se postavili na odpor

Kultura

Aktuálně v Americe nejsou kina plošně zakázána jako u nás. Konkrétně v New Yorku se otevřelo 45 % sálů. Očkování ještě zdaleka není hotové, použito bylo asi 3,7 milionu dávek vakcíny. V souvislosti s covidem zemřelo 26 000 Newyorčanů.

Ani české filmové festivaly sezónu nevzdávají. Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se má uskutečnit ve dnech 20.–28. srpna 2021. Pořadatelé 47. Letní filmové školy Uherské Hradiště prohlásili, že festival letos bude od pátku 23. července do pátku 30. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám