Hlavní obsah

Vynikající Italové na Dvořákově Praze

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Dvořákova Praha přinesl i vystoupení dvou zahraničních orchestrů – v Rudolfinu poprvé vystoupila milánská Filarmonica della Scala a již poněkolikáté Bamberští symfonikové. Přestože známý bavorský orchestr podal velice dobrý výkon, zůstal ve stínu pondělního hostování Italů, kteří diváky nadchli.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Rudolfinum

Článek

Přitom nejde o operní orchestr nejznámější italské scény, jak se mnozí domnívali, ale o symfonický orchestr, který při Scale založil v roce 1982 proslulý Claudio Abbado. Základem jeho repertoáru jsou operní scény - předehry a intermezza z italských oper. Tvořily pod britským dirigentem Danielem Hardingem první polovinu večera.

Ve velkém obsazení hudebníci nadchli obrovskou zvukovou kulturou, sjednoceným zvukem smyčců nepřekrývajícím dechové nástroje, vynikajícím frázováním a soustředěním na všechny finesy známých operních kousků (Rossini, Puccini, Verdi aj.).

Nezklamali ani ve druhé části, kdy přednesli Dvořákovu Osmou symfonii „Anglickou“, které dodali trochu italské lehkosti. Vše umocnili přídavkem, uvolněně ale pečlivě zahranou předehrou ke Candidovi  Leonarda Bernsteina.

Bamberští symfonikové jsou u nás častým hostem a i jejich podání Dvořákovy Sedmé d moll symfonie bylo kvalitní, provedený s pečlivostí německé školy pod taktovkou britského dirigenta Jonathana Notta.

Událostí úterního večera byl ale další pražský debut mladého arménského houslisty Sergeje Chačatrjana. Ten podal Brahmsův Koncert D dur s bravurou a tónovou kulturou, kterou dobře známe od ruských houslistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám