Hlavní obsah

Česká filharmonie zahájí Dvořákovu Prahu

Právo, Vladimír Říha

Čtvrteční výročí 170 let od narození Antonína Dvořáka je i zahajovacím dnem 4. ročníku hudebního festivalu Dvořákova Praha. Ten je proti minulým rokům posunut do zářijového termínu (od 8. do 24. září) a během 22 koncertů uvede 40 tuzemských i zahraničních hvězd, mezi nimiž jsou i taková jména jako Joseph Calleja, Midori či Nikolaj Luganskij.

Foto: Milan Malíček , Právo

James Gaffigan (vlevo) a Vladimír Darjanin na úterním setkání s novináři

Článek

„Těsně před zahájením festivalu je vyprodán koncert České filharmonie a téměř vyprodány koncerty italského orchestru La Scaly a závěrečný s Rotterdamskou filharmonií,“ řekl na úterním setkání s novináři intendant a zakladatel festivalu Vladimír Darjanin.

Úvodní koncert ČF s Dvořákovou Novosvětskou a Čajkovského klavírním koncertem b moll se v Rudolfinu opakuje v pátek a diriguje ho mladý americký dirigent James Gaffigan, který v Praze debutuje.

K české hudbě přistupuje s úctou

„Mám velkou úctu k české hudbě a k Antonínu Dvořákovi, který působil i v USA ve městech New York a Boston, jež měla význam i pro mou uměleckou dráhu,“ říká Gaffigan.

„Loni jsem byl i jeden z posledních spolupracovníků dirigenta Charlese Mackerrase na festivalu v Glyndebournu a stačil mi ještě před smrtí povědět mnoho o české hudbě, takže jsem stačil pochopit mnoho z vaší hudební kultury,“ řekl James Gaffigan Právu před úvodním koncertem.

Udílení ceny Antonína Dvořáka

Výkonný ředitel Jaroslav Manda ohlásil na setkání s novináři poslední malou změnu v programu: „Pro onemocnění německého muzikologa Klause Dögeho odpadá jeho přednáška o Dvořákovi a počítáme s ní příští rok.“

Ve středu večer před zahájením dojde i k předání Ceny Antonína Dvořáka dirigentu Jiřímu Koutovi. „A jako každoročně na Mánesův most přibyla další hvězda, tentokrát se jménem Bohuslava Martinů,“ oznámil Darjanin.

Reklama

Související témata:

Související články

Pod taktovkou Rafaela Kubelíka

Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Gustav Mahler, Leoš Janáček. Jména skladatelských mistrů, kteří mu byli inspirací, díla kterých tak rád interpretoval. Rafael...

Výběr článků

Načítám