Hlavní obsah

Zvolněte tempo na festivalu Pražské znění

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi 18. a 21. říjnem 2007 proběhne v historických pražských budovách festival Pražské znění. Meditativní vystoupení básníků a zpěváků z celého světa, např. německé zpěvačky Reginy Lindinger nebo Číňanky Feng-yün Song, můžete navštívit v kapli sv. Máří Magdalské u Čechova mostu a v kostelech sv. Jana Křtitele Na prádle a sv. Šimona a Judy.

Článek

"Všichni, kdo mají chuť na chvíli zvolnit tempo a vychutnat si příjemné chvíle s autentickou a osobitou hudbou, která se vrací ke kořenům, mají šanci. Je pro ně připravena série ojedinělých koncertů, které se uskuteční v pražských kostelech. Program festivalu doplní také divadelní a filmová představení, workshopy a dílny," říká mediální zástupkyně festivalu Nikola Baranová.

Kromě zmíněné hudební básnířky a terapeutky Reginu Lindinger a Feng-yün Song je na programu písničkářka Dagmar Andrtová Voňková,  alikvotní zpěváci Hosoo, Wolfganga Saus, Vladimír Václavek, Jan Burian i Tomáše Kočko.

Pilířem akce je alikvotní (hrdelní) zpěv. "Unikátní hlasová technika vychází z prastarého způsobu zpěvu, který hraje důležitou roli při předávání příběhů. Dodnes je živý například v Mongolsku, Tuvě nebo Tibetu. Jeho kořeny najdeme v mnoha kulturách po celém světě - od staré tradice Mongolska, Arábie, Afriky, Mexika přes židovskou kabalistickou tradici až po křesťanství s jeho gregoriánským chorálem nebo posvátný zpěv a modlitby tibetských mnichů," vysvětluje Baranová.

Vystoupení doplňují odborné přednášky antropologa Luďka Brože a beseda s altajským vypravěčem Nogonem Šumarovem. Vstupenky jsou v předprodeji v síti Ticketpro. Více najdete na: www.alikvotnifestival.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám