Hlavní obsah

Zuco103 přiveze do Prahy Brazílii, funky a samply

Novinky, Stanislav Dvořák

Vezměte trochu brazilské hudby, smíchejte to s computery, sexy ženským vokálem a na závěr přihoďte i funky basu a kytaru - máte Zuco103. V pražské Akropoli se můžete 4. února přesvědčit, že na jejich hudbu se dá nejen tancovat - snese i soustředěnou pozornost náročnějšího posluchače.

Článek

Opravdu zajímavá fúze tradiční muziky s elektronikou je vzácná, vždy hrozí vznik tuc-tuc bez nápadu. To ale není případ skupiny Zuco103. Jejich hudba působí živě, koketuje s jazzem a zpěvačka Lilian Vieira se umí postarat o to, aby ve skladbách nebyla hluchá místa.

V každé písničce je zpěv trochu jiný, někdy má přídech etnické hudby odněkud z pralesa, jindy zase světácky přidrzlý funko-jazzový nadhled. Některé písničky jsou skoro akustické, jiné zase pořádná dupárna. Zuco103 prostě srší nápady.

Jejich poslední album Whaa! je obohaceno i o vlivy z Kuby a Etiopie. Příznivce reggae a dubu asi potěší, že na něm hostuje známý Lee 'Scratch' Perry. Jinak je ale tato "brazilská" skupina tvořena téměř samými Němci a Holanďany, což je pro současné kapely world music skoro typické. Poslechněte si ukázky na www.respectmusic.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám