Hlavní obsah

Zprcaný FFFILM!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Od prvního dílu komedie PRCI, PRCI, PRCIČKY je jasné, že slovo "prcat" se stalo součástí našeho spisovného slovníku a objevuje se na plakátech na veřejných místech i v seriózních publikacích jako např. Filmový přehled. Protože se tento týden dočkáme třetích Prciček, bude dnešní FFFILM ve znamení prcání.

Foto: archiv NDM Ostrava

Zbojníka Nikola Šuhaje hraje a zpívá v ostravské Baladě pro banditu Igor Orozovič.

Článek

První PRCI, PRCI, PRCIČKY se celkem oprávněně drží na prvním místě absolutního pořadí soutěže "O nejhorší filmový název" na serveru Dokina. Tedy, oprávněně, pokud akceptujeme teorii, že název této soutěže je poněkud zavádějící a jde v ní o něco jiného, než by se podle názvu zdálo. Není pochyb o tom, že PPP je název, který nemá naprosto nic společného s původním názvem AMERICAN PIE a jeho účelem je vzbuzovat u diváka (resp. čtenáře plakátu) zcela jiné reakce. Je tedy možné souhlasit s tím, že jde o "Nejhorší překlad názvu". Pokud to ale autor soutěže opravdu myslí tak, jak to píše, musím se důrazně ohradit a zastat distributorů!

Nemyslím si, že by v Bontonfilmu nevěděli, že AMERICAN PIE znamená česky něco jiného, než PRCI, PRCI, PRCIČKY. Ovšem mysleli si, že na film s názvem PRCI, PRCI, PRCIČKY přijde do našich kin více lidí, než na AMERICKÝ KOLÁČ (což navíc nevystihuje všechno to, co pro Američany slovní spojení "American Pie" znamená). A myslím si, že tento jejich dojem byl správný a tudíž rozhodně nejde o "nejhorší filmový název". "Nejhorším filmovým názvem" by měl podle mě být nějaký takový, který nejenže není překladem původního, ale navíc není divácky atraktivnější a ještě dokazuje, že distributor nepochopil, co znamená původní název. Osobně bych nominoval něco jako PŘÍŠTÍ SPRÁVNOU VĚC nebo MICKOVY MODRÉ OČI. Ale teď už zpět k prcání:

PRCI, PRCI, PRCIČKY - SVATBA (což je přesný název třetího dílu) se točí kolem toho, že se Jim konečně žení (a přesně s tou, se kterou si myslíte). Samotná svatba ovšem není natolik důležitá, jako mejdan na rozloučení se svobodou a další katastrofy, které svatbě předcházejí. Největší prostor tentokrát dostane Stifler, což je dobře, protože byl vždycky mou oblíbenou postavou. Co se týče děje, dočkáte se podle očekávání pár nechutných vtipů včetně jedení bobku a několika kvalitních hlášek, které nejdou dost dobře přeložit do češtiny (jako třeba když Stifler řekne Finchovi "You're motherfucker" a Finch mu na to s obrovským úsměvem pomalu odpoví "Yes, I am."). Celkově mi trojka přišla ne tak dobrá jako jednička, ale o dost lepší než dvojka. Ovšem to je asi subjektivní, protože mnohým se dvojka líbila stejně jako jednička...

V tuto chvíli se mi poněkud rozpadla koncepce dnešního FFFILMu. Aby to bylo i nadále tematicky ve znamení prcání, pokusím se co nejvíce používat slovo "prcat"...

Zprcaná reklamní hra

Již několik lidí mě upozornilo na tuto stránku, jejíž návštěvníci jsou vybízeni k tomu, aby policistům na ulici kradli čepice a nenechali se přitom chytit. ČTK dokonce vydala velmi zprcanou zprávu (údajně přejatou z TV Prima), ve které se píše, že k této akci vyzývá "skupina recesistů" a duchovním otcem soutěže je "nejmenovaný mladý výtvarník, který nyní pobývá v zahraničí". Věc se ovšem má poněkud jinak, policistům nikdo čepice nekrade a překvapuje mě, kolik lidí na to skočilo.

Pokud se na onu první zmíněnou stránku podíváte, nemusíte být žádný zprcaný Sherlock Holmes, abyste si na ní všimli četných odkazů na firmu Nike a abyste si také všimli, že autorem stránek je společnost Advertures, která rozhodně není proslulá tím, že by vytvářela stránky pro nějaké zprcané "skupinky recesistů". Celá tato "recese" je ve skutečnosti drahá reklamní akce na oprcání zákazníků, kteří díky ní dají k dispozici své kontaktní údaje firmě Nike.

Firmy jako Nike nebo Advertures by nikdy nepřipustily ani teoretickou možnost, aby je někdo mohl prcat za to, že navádějí k protiprávnímu jednání (což kradení policejních čepic bezesporu je, ať se na to díváte z jakéhokoliv úhlu), nebo se dokonce takového protiprávního jednání samy dopouštějí. V souvislosti s tím si všimněte, jak obratně jsou texty na stránce formulovány. Jste vybízeni pouze k tomu, abyste hodnotili, jak se vám tyto záběry "loupeží" líbí a i když jsou všude nápisy "zaregistrujte se", jedná se o registraci do nějakých úplně jiných zprcaných soutěží, které nemají nic společného s policisty a s čepicemi a jejichž účelem je pouze získat váš e-mail, na kterém se pak budete pravidelně dozvídat, že právě byly zlevněny tepláky.

Z toho všeho si jistě logicky odvodíte, že ty záběry nezachycují skutečné okradení skutečných zprcaných policistů. "Třešničkou na dortu" by bylo rezebírání oněch záběrů z kameramanského, střihačského a podobných zprcaných hledisek a dokazování, že takhle amatérské záběry nevypadají, ale to již nechám jako domácí úkol pro laskavé (zprcané) čtenáře. Nejzajímavější na celé této akci virálního marketingu ovšem je, jak snadno na ni skočila média. Pokud skutečně ČTK pouze cituje Primu, pak jsou pouze dvě možnosti: Buď má Prima zcela zprcané reportéry, nebo si nechala od Nike dobře zaplatit. Ani jedno nemluví v její prospěch a kdyby nemělo v pondělí premiéru pokračování "Nemocnice na kraji města" neváhal bych tuto reportáž Primy (kterou jsem - znovu opakuji - neviděl!) označit za prcanici tohoto týdne.

Prcanice týdne

... Pardon, už mi to asi nějak leze na mozek, pokusím se to omezit.

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má kromě PRCIČEK premiéru také film OKNO NAPROTI, který rozhodně není špatný, ale byl na mě poněkud - jak bych to řekl - kdybych chtěl být zlý, tak bych napsal "příliš rozvleklý", ale protože nechci být zlý, tak napíšu "příliš umělecký". Točí se kolem starého muže bez paměti, neopětované lásky atd. atd... Ještě podivnější zřejmě bude film ŠKYT, který jsem neviděl, ale prý je celý odvyprávěn bez dialogů, jen prostřednictvím zvukových efektů!

Ve zkratce...

Další sofistikovaný filmový humor od Something Awful najdete tady.

Když je to dneska o prcání, jistě přijdou vhod oficiální stránky Chiaky Kuriyamy, která je GoGo a chtěla by se naučit anglicky.

Po zkušenostech s dabingem VETŘELCŮ minulý týden jsem se tento týden na VETŘELCE 3 ani dívat nechtěl a víceméně náhodou jsem na něj přepnul až někdy polovině. A velmi mě překvapilo, jak slušný byl překlad. Až ze závěrečných titulků jsem se dozvěděl, že šlo o verzi, kterou jsem před 10 lety pro video překládal já. :)

Televizní kanál SCI-FI CHANNEL hodlá podat žalobu na NASA, aby ji donutil odtajnit 30 let materiály o údajném přistání UFO v USA. Současně to je dobrá reklama na pořad o tomto UFU, který bude stanice vysílat.

Tady jsou fotografie z nové verze legendy o Králi Artuši, která vzniká v produkci Jerryho Bruckheimera. Ta divná slečna bez ňader je Keira Knightleyová z PIRÁTŮ Z KARIBIKU, která hraje Guineveru (nebo jak se to správně česky píše)! Klikáním na "Previous" a "Next" zobrazíte hromadu rdalších.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM žaluje!

Dnes se (kromě SEDMI filmů, které mají českou premiéru) budeme věnovat způsobu, jak nejspolehlivěji vydělat na filmech. Řeč je samozřejmě o žalobách! Ano,...

FFFILM na to kašle

Tento týden bych se rád zastavil u nové komedie KAŠLU NA LÁSKU, která přichází do našich kin. Je to - jak asi tušíte - komedie romantická. Ovšem pravděpodobně...

Dementní FFFILM

Tento týden se do našich kin dostávají AGENTI DEMENTI. Ctěný čtenář jistě nemusí být intelektuál, aby si domyslel, že nepůjde o intelektuální film. Přesto...

Výběr článků

Načítám