Hlavní obsah

Zpívající kouzelnice se sex appealem Amy Winehouse

Novinky, Stanislav Dvořák

Zdařilou retro směsku z rocku, popu a soulu servíruje na svém debutu Do You Want the Truth or Something Beautiful zpěvačka anglicko-španělského původu Paloma Faith (vlastním jménem Paloma F. Blomfieldová).

Článek

Bývalá asistentka kouzelníka a klubová tanečnice to dotáhla docela daleko, i když dlouho váhala, jestli chce být popovou zpěvačkou. Nejdříve totiž hrála a získala magisterský titul v oboru divadelní režie. Hudba nakonec zvítězila.

Paloma dlouho napodobovala staré bluesové a soulové zpěvačky, což se výborně doplňovalo s profesí herečky, a získala tak zkušenosti, které se hodily při vlastní tvorbě. První úspěch jí přinesla vtipná akustická písnička "Jsou Vánoce a já tě nenávidím", která ale na debutové desce není.

Album zahajuje rychlý taneční pop-rock-soulový singl Stone Cold Sober, jedna z nejlepších písniček tohoto roku. Podobnou úroveň si ovšem udržuje celá deska, nejde o žádný one-hit-wonder.

Paloma si dovoluje i malé jazzové výlety (samozřejmě v rámci toho, co je v běžném popu dovoleno). Její hlas se láme v přívalech emocí a nádherně se vybarvuje ve výškách.

Podobnost se slavnou Amy Winehouse je do uší bijící. Velmi "winehousovské" je frázování, některé improvizace v baladách, aranže a konečně i vizuální stylizace zpěvačky, která by se dala stručně popsat jako "zvrhlá retro coura".

Můžeme sice reptat, že Paloma je vlastně jen x-tá kopie Amy (nebo rovnou Billie Holiday), ale má tak úžasně "zmáknutý" tento hudební styl, že zní autenticky a to je vlastně to jediné, o co v době, kdy už originalita v hudbě neexistuje, ještě jde.

Celkové hodnocení: 80%

Reklama

Výběr článků

Načítám