Hlavní obsah

Zpěvák Sebastian: Nepotřebuju být obdivován

Právo, Jaroslav Špulák

Když liberecký zpěvák Sebastian vydal v roce 2017 své debutové album Hvězdy, byl už miláčkem mladé generace fanoušků. Jeho do té doby zveřejněné singly měly velkou odezvu, stejně tak jeho první koncerty. Po dvou letech přichází s druhým albem Rub a líc. Předcházely mu vstup do reality hudebního světa, změna přístupu ke skládání i operace hlasivek. Na turné Sebastian vyrazí v zimě.

Foto: Lucie Levá

Sebastian říká, že nahrál autentické album.

Článek

Nezlobte se, ale vypadáte trochu smutně…

Všichni ze mě takový pocit mají. A já asi trochu smutný jsem.

Proč?

Já, celá kapela i můj tým bojujeme se situací, která nastala. Zájem šel v posledních čtyřech pěti měsících dolů. Uvědomuju si, že příčinou je více faktorů, a snažím se je zvrátit.

Jaké faktory to jsou?

Když jsme začínali, dostavil se velký ohlas a brzy i úspěch. Mé první písničky hráli v médiích, počet zhlédnutí klipů k nim na YouTubu šel do milionů. Třeba videoklip ke skladbě Toulavá má dnes více než třicet milionů zhlédnutí.

Já však nebyl na takový úspěch připravený. Koncerty za moc nestály, neuměl jsem v tom chodit a myslel jsem si, že to tak dobré bude i dál. Nepsal jsem však nové písničky a po první desce jsem dlouho nic nevydal. Pak přišel i lehký úbytek diváků na koncertech.

A potom jsem navíc onemocněl s hlasivkami. Musel jsem na operaci a tím pádem zrušit spoustu koncertů i dalších aktivit. Okolnosti mi nepřály a s kapelou a týmem vnímáme, že naše pozice teď není tak výrazná, jako byla v roce 2017.

Foto: Lucie Levá

Sebastian

Mělo to vliv na přípravu a natočení nového alba Rub a líc?

Stoprocentně. Snažili jsme se dělat věci lépe. Písničky jsme skládali poctivě, hudbu jsme se snažili posunout více ke starším posluchačům, protože jsme v minulosti oslovovali především teenagery a mladší lidi, pracovali jsme hodně se zvukem a natočili propracovanější klipy. Do všeho jsme dali více úsilí i peněz. Výsledek se snad dostaví, zatím pracujeme a čekáme, co se stane.

Změnil jste při skládání písniček autorské zvyklosti?

Nikdy mi nevadilo, že mé písně poslouchají i velmi mladí lidé a děti. Musím ale přiznat, že když za mnou přišla pro podpis sedmiletá holčička a tvrdila mi, že mě miluje, přišlo mi to divné, bláznivé. Když přišla osmnáctiletá holka, bral jsem to jako jeden z mnoha vztahů, které fanoušci ke zpěvákům mají. Každopádně nejsem typ člověka, který potřebuje být obdivovaný. O to mi nešlo a nikdy jsem nedělal hudbu účelově, aby to tak bylo.

A tak jsem se rozhodl natočit album, které koresponduje s mým věkem. Písničky jsou hlubší, dospělejší a promyšlenější. Na většině textů jsem spolupracoval s Xindlem X, protože jsem si uvědomil, že chci-li promlouvat ke starším posluchačům, musím používat trochu jiný slovník. Témata jsou ale má.

Foto: Lucie Levá

Sebastian

Je vaše nové album autentické?

Určitě, mnohem víc než debut. Diskutovat by se asi dalo o dvou písničkách, v nichž jsem trochu kalkuloval. Jinak jsou to ale příběhy, které jsem prožil za poslední dva roky, a některé se mi dějí stále.

Mohl jste desku natočit takzvaně moderně, vsadit na vrstevnatou produkci, která leckdy zastíní podstatu písní. Vy jste ale zdůraznil melodie. Byla to jasná volba?

Písničky čerpaly v hojné míře z hudebního materiálu, který měl můj producent ODD ve své zvukové bance. Když jsme je upravili, začal jsem do nich zpívat melodickou linku s textem, který mě právě napadl. Produkovat se začaly ve chvíli, kdy už byly zpěvové linky jasné.

Řekli jsme si, že bychom se v produkci rádi přiblížili trendům doby, ale současně chceme zohlednit to, že písně budeme hrát na koncertech, přejeme si, aby si je s námi lidé zpívali. ODD by uměl udělat modernější zvuk a produkci. My ale chtěli zachovat písničkový koncept.

Letos na jaře jste se podrobil operaci hlasivek. Co vás k tomu přimělo?

V lednu jsem začal pociťovat, že je s mým hlasem něco v nepořádku. V určitých polohách mě škrábalo v krku a cítil jsem, jako bych byl zahleněný. Zašel jsem s důvěrou ke své tehdejší doktorce, která mi řekla, že je vše v pořádku. Když jsem se k ní potom vracel s tím, že problémy přetrvávají, dospěla k názoru, že je to psychické.

Při vyšetření je třeba, aby lékař prohlédl hlasivky celé. Má doktorka to ale nedělala správně a nedohlédla na místo, na kterém ten problém byl. Bral jsem tedy antibiotika a koncertoval dál. Přitom kdyby byla důsledná, možná bych na operaci nemusel.

Nakonec ten velký polyp, který jsem na hlasivkách měl, našla a další doktor, k němuž jsem začal chodit potom, to potvrdil. Zrušil jsem koncerty a na jeho doporučení šel na operaci. Dopadla dobře, polyp byl odstraněn, mám za sebou rekonvalescenci a mluvím i zpívám. Pořád mám však obavy, že bych například při nachlazení mohl o hlas přijít. Když jsem měl nedávno chřipku, moc klidný jsem nebyl. Jsem opatrný.

Co bude dál?

Plánujeme natočit další videoklip k písničce Cizinka a v únoru začne turné se skupinou Mandrage. A příští rok na podzim bychom rádi nachystali do Prahy nějaký větší koncert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám