Hlavní obsah

Zpěvák Miro Žbirka: Šlo o to, povzbudit se navzájem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miro Žbirka patří k těm hudebníkům, kteří v posledních dnech odehráli online koncert ze svého domova. V přímém přenosu potěšil tisíce fanoušků, později ho viděly další statisíce. Momentálně doma skládá nové písně a přeje si, aby nastalá situace kolem koronaviru netrvala dlouho.

Foto: archiv umělce

Miro Žbirka (druhý zprava) se členy své skupiny při nedávném online koncertu.

Článek

Co vás napadlo, když vláda rozhodla o zákazu konání kulturních akcí?

Tak trochu jsem to čekal. Bylo jasné, že situace se zhoršuje. Spíš se mi ulevilo, že nemusím nikam cestovat a stále se obávat infekce. Od té doby, co jsem prodělal těžký zápal plic, si musím dávat pozor.

Přišel jste kvůli tomu o mnoho koncertů?

Koncertů jsem na tuto dobu vlastně ani moc neměl, museli jsme jen přesunout natáčení hudební talk show Doupě Mekyho Žbirky, která se točí s diváky. Koncertoval jsem v prosinci a další bylo naplánované na podzim. Jenže to je teď mimo naše plánovaní.

RECENZE: Miro Žbirka slavil obklopený hvězdami, s Petrem Čechem a milovaný davem

Kultura

Dne 17. března jste uspořádal domácí online koncert, který zhlédlo na deset tisíc lidí. Dalších 450 tisíc ho vidělo později. Co těm číslům říkáte?

Vůbec jsem to nečekal, byl to velmi spontánní nápad. Vždy, když jsem v nějakém pesimistickém rozpoložení, pomůže mi vzít do ruky kytaru nebo si zahrát na klavír. Také mám víc času komunikovat s fanoušky na sociálních sítích. Tak jsem to spojil a vyzval je, aby si napsali o písničky, které chtějí slyšet.

Už to mělo velký ohlas a tisíce komentářů, a tak z původního nápadu zahrát pár skladeb sám vznikl minikoncert u mě doma, na který přijeli Honza Ponocný, Tomáš Jochmann a Honza Horáček, což je akustická sestava mé kapely. Nazval jsem ho Sedím doma a nie je mi smutno, což je parafráze na název jedné z mých starších skladeb. Když kluci z kapely viděli, jak si lidé doma u počítačů a mobilů zpívají, tančí nebo popíjejí, ten zájem je také dojal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka děkuje Petru Čechovi na loňském koncertě v O2 areně.

S čím jste měl během online koncertu největší potíže?

Manželka Katka točila celý koncert na iPhone. Nevěděl jsem, jak to bude znít, neměli jsme žádný profi aparát nebo odposlech v uších, na jaký jsme zvyklí. Katka se také bála, že jí spadne internet, což s přibývajícími diváky opravdu hrozilo. A občas se sekal obraz. Já se ponořil do hudby a z původních plánových dvaceti minut bylo tři čtvrtě hodiny.

Naštěstí to vyšlo. Zpětně jsem kontroloval i zvuk a musím říct, že dnešní telefony už to zvládají úžasně.

Žbirka si pozval do O2 areny muzikanty od McCartneyho

Kultura

Jaké byly bezprostřední ohlasy poté, co jste koncert ukončil? Volali vám přátelé?

Ano, volali, a psali mi kamarádi i novináři z hudebních serverů. Ale hlavně mě potěšili fanoušci, kteří si doma udělali happening nebo jen komorní náladu a ve svých příbězích na Instagramu mi posílali pozitivní energii. O to šlo v první řadě, dodat si trochu optimismu v této nelehké době, povzbudit se navzájem a zpříjemnit si večer.

Myslíte si, že podobný koncert ještě odehrajete?

Mám rád, když věci vzniknou přirozeně. Takže pokud budu něčím inspirovaný, proč ne.

Sledujete online koncerty jiných našich či zahraničních kapel?

Přiznám se, že jsem žádný nesledoval, i když vím, že se podobně snaží i velké hvězdy. Viděl jsem domácí stream Chrise Martina z Coldplay, ale to se koncertem nedá nazvat. Komunikoval skvěle s fanoušky a hrál úryvky svých skladeb podle jejich přání.

Zkusíte odhadnout, jak dlouho může zákaz kulturních akcí u nás platit?

To radši nezkouším, ale přeju si jako všichni, aby to netrvalo měsíce. Nejde jen o kulturní akce, ale o život jako takový, který se tak trochu pozastavil...

Miro Žbirka v klipu s Katarínou Knechtovou

Kultura

Co teď vlastně děláte? Píšete písničky?

Přesně to jsem měl naplánováno už dlouho, sednout si a skládat. Jednak mi to vyžene chmury z hlavy a také připravím materiál pro nové album. Připravuji také zpěvník všech svých skladeb s texty a akordy, což zabere hodně času.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miro Žbirka loni v O2 areně.

Jaké teď máte reálné plány na tento rok?

Plány si moc nemůžeme v této situaci dělat, ale s Šimonem Šafránkem, držitelem Českého lva za film Kingskate, jsme dotočili dokumentární film Meky. Je v něm spousta nepublikovaných archivních materiálů a výsledek celoročního natáčení v Praze, Bratislavě i Londýně. Tak snad to vyjde a v létě bude v kinech.

A u firmy Universal vyjde již zmíněný zpěvník společně s best of albem. Uvidíme, jak to bude s koncerty. Nebudeme se rouhat...

Loni jste v pražské O2 areně odehrál koncert, při kterém s vámi na scéně byli vaši oblíbení britští muzikanti a také třeba Petr Čech jako hostující bubeník. Zažil jste v minulosti emotivnější koncert, než byl ten pražský?

Bylo to opravdu silné. Velkých koncertů jsem samozřejmě zažil hodně, ale tenhle byl opravdu jedinečný právě tím obsazením, které se už nejspíš nezopakuje. Petr byl skvělý a obětavý, kvůli koncertu přiletěl na otočku z Londýna. Proto jsem rád, že to vystoupení Česká televize natočila, odvysílala a také koncem dubna vydá na DVD.

Zpěvák Miro Žbirka: Také někdy mívám depky

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám