Hlavní obsah

Zpátky do školy, bude veselo, lákají televize na Základku a Gympl

Právo, Eva Zajíčková

Nový český sitkom Základka přifrčel na Primu jako Langmajerův matikář v ojeté škodovce: suverén v dobré náladě. Jenže ouha, stačí chvilinka zálibné rozkochanosti navíc, v rozjeté káře vzápětí hrkne a ze sebevědomého frajera je řidič „na tachometru šedesát, v očích smrt“.

Článek

Študáky jsme zatím sotva zahlédli, ale pokud bude tvůrčí tým při honu za legrací řídit s větším citem, mohla by být pravidelná pondělní půlhodinka s kantory nakonec docela zábavná.

Přestože v prvním dílu nechali tvůrci vlastně jen vystoupit posádku z vozu, leccos se v poněkud zatuchlé škole, odkud ještě nevyvanul duch minulé éry, jeví slibně. Především zeměpisářka Róza Táni Medvecké, cynická pamětnice šedesátých let s kousavými a úspornými poznámkami.

Nebo matikář Dušan Jiřího Langmajera, ukecaný věčný puberťák s mužným knírem ze sedmdesátých a chlapeckou patkou z osmdesátých, který si neráčí ani koutkem oka všimnout, jak urputně „nenápadně“ mu nadbíhá temperamentní a všudypřítomná češtinářka Alice Vandy Hybnerové.

Všemu tu velí ředitel Grepl Bohumila Klepla, uzurpátorský snaživec let devadesátých, který po prázdninách překvapí podřízené sborovnou typu „open space“, v níž si mají být „lidsky blíž“, novým kávovarem a nakonec oznámením, že je chtějí zrušit a zachránit je má nový kolega, loňský Zlatý Ámos.

Trochu moc školní zábavy na začátek školního roku

Jenže místo očekávané naděje nového tisíciletí se ráno dostavil nevítaný sklerotik Oktábes, reminiscence kantorů z třicátých let, který zapomněl, že už odešel do důchodu – zatímco mladá posila mezitím omdlela ve školníkově kamrlíku v náhlé paranoidní předtuše záludného znásilnění.

První školní seriál této sezóny patrně míří hlavně na střední generaci a vzhledem k žánru zaklepal na dveře skromně v pozdější hodinu. Zato konkurenční Gympl, kde se bude taky bojovat o přežití ústavu, vpadne na Novu už tuto neděli v prime timu.

Chtělo by se říct – trochu moc školní zábavy na začátek školního roku, ale jako vždy rozhodne až těžko vyzpytatelný divák. Může vybírat ještě z dalších seriálových novinek: Česká televize mu nabídne poslední sérii Zdivočelé země a Prima Obchoďák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám