Hlavní obsah

Zločin na televizních obrazovkách stále táhne

Právo, Jindřich Göth

Hříšní lidé města pražského, na ně navazující Panoptikum města pražského nebo Četnické humoresky na jedné straně, na straně druhé Rapl, Vzteklina nebo třeba Pustina. Prvorepubliková idyla versus syrová, dle nejnovějších trendů střižená podívaná. Pořád se bavíme o jednom žánru, detektivním seriálu. V poslední době se jich na obrazovkách vyrojilo nespočetné množství.

Foto: HBO

Jednou z nejúspěšnějších televizních sérií byla v poslední době Pustina.

Článek

Hrají v nich největší hvězdy ráže Boleslava Polívky, Ondřeje Vetchého, Igora Bareše (všichni tři účinkují v seriálu Případy 1. oddělení), Hynka Čermáka (Rapl) nebo Jaroslava Duška (Pustina).

Kriminálky jsou prostě v kurzu, což potvrzuje i mluvčí České televize Karolína Blinková. „Už od konce padesátých let jde o jeden z nejoblíbenějších žánrů televizní dramatické tvorby. V posledních deseti letech zažívá opravdu velký boom. Čeští tvůrci se v rámci této nové vlny snaží o originální pojetí. Mezníkem a zároveň inspirací soudobého žánru byly světové hity jako Zločin, Most, Wallander nebo Sherlock,“ řekla Právu.

Zmíněné seriály nastavily laťku skutečně hodně vysoko, zmíněný Most je klenotem žánru zvaného scandi noir, který svým způsobem navazuje na nedávnou vlnu severských detektivních románů, kterou odstartovali Jo Nesbo nebo Stieg Larsson, předčasně zesnulý autor celosvětově úspěšné knižní série Milénium.

Vyšetřování zločinu se zkrátka od dob rady Vacátka změnilo. Stejně jako se svého času autoři detektivních románů tak zvané drsné školy – Raymond Chandler, Dashiell Hammet nebo James M. Cain – snažili vymezit vůči idylickým „budoárovým“ detektivkám tím, že zločin vylíčili v celé jeho ošklivosti a krutosti, kladou dnešní detektivní seriály důraz na atmosféru a na pohnutky hlavních hrdinů. Viz například postavu majora Kuneše z Cirkusu Bukowsky a Rapla.

Co na tom, že samotné zápletky jednotlivých dílů jsou mnohdy vykonstruované a čitelné od prvních minut. Charisma herce Hynka Čermáka a dalších plus autentická atmosféra prostředí, kde se děj odehrává, tento hendikep vynahradí. Podobným případem je i „novácká“ Policie Modrava, díky níž se z šumavského kraje stala v poslední době velmi oblíbená turistická destinace.

Právě Policie Modrava se letos dočká třetí, dle slov režiséra a spoluscenáristy Jaroslava Soukupa definitivně poslední řady.

Právě Policie Modrava se letos dočká třetí, dle slov režiséra a spoluscenáristy Jaroslava Soukupa definitivně poslední řady.

Právě Policie Modrava se letos dočká třetí, dle slov režiséra a spoluscenáristy Jaroslava Soukupa definitivně poslední řady. Chystané novinky

Právě Policie Modrava se letos dočká třetí, dle slov režiséra a spoluscenáristy Jaroslava Soukupa definitivně poslední řady. Chystané novinky

Pokud jde o Českou televizi, za několik posledních let vyprodukovala přes desítku původních kriminálních seriálů v žánrovém rozpětí od klasických epizodicky stavěných kriminálek po mysteriózní thrillery typu Labyrint. Nově chystá čtyřdílnou minisérii Rédl v režii Jana Hřebejka podle scénáře Mira Šifry. Půjde o politický krimi-thriller z období rozpadu republiky a odsunu ruských vojsk. V hlavních rolích se představí Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hoffman, Petra Hřebíčková nebo Martin Pechlát.

Za zmínku stojí rovněž mezinárodní projekt Princip slasti, který vznikl v česko-polsko-ukrajinské koprodukci. Půjde o kriminální thriller, na jehož počátku bude volně plovoucí loďka na pláži v Oděse, v níž dvojice výletníků objeví zmrzačené tělo mladé ženy. Ve stejný den je v kufru opuštěného automobilu na nábřeží Visly objeven další děsivý nález a série vražd mladých dívek pokračuje v Praze.

Režii měl na starosti polský filmař Dariusz Jabłoński a v hereckém obsazení figurují krom dalších Karel Roden, Aňa Geislerová, Kryštof Hádek, Jan Vlasák, Martin Finger nebo Marek Taclík.

Nový detektivní seriál připravuje i Prima, podle slov programového ředitele Romana Mrázka půjde o krimikomedii. Ponese název Černé vdovy a v hlavních rolích uvidíme Janu Plodkovou, Lucii Siposovou, Jitku Čvančarovou, Jana Hájka, Danu Batulkovou, Martina Myšičku a další.

„Osmidílná série vznikla jako adaptace finského seriálu Mustat Lesket. Tématem jsou ženská sounáležitost a sebevědomí, jež se po jednom kurážném činu otřesou v základech,“ upřesňuje Roman Mrázek.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám