Hlavní obsah

Zlínský festival zahájily první projekce

Právo, far, jb
ZLÍN

Animovaný snímek Česká mše vánoční, natočený k výročí Josefa Lady, zahájil promítání filmů na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Jeho 48. ročník začal v neděli na Den dětí. Až do 8. června nabídne stovky snímků včetně světových premiér. Cenu za tvůrčí přínos převezme Iva Janžurová.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V neděli přijel Randal Kleiser, režisér slavné Pomády.

Článek

„Festival má dvě slavnostní zahájení. Pro děti zahájí pohádkou Zdeňka Trošky Nejkrásnější hádanka, večer českou premiérou úžasného oscarového filmu Juno, který vyhrál asi 40 festivalů. Přijede k němu delegace s americkým hercem Danielem Clarkem,“ řekl Právu umělecký ředitel Petr Koliha. Slavnostní ceremoniál v pondělí zakončí ohňostroj.

Podle Kolihy nebude letos festival výjimečný jen počtem snímků a promítacích sálů. „Máme na 570 filmů, kterých je o dvě stě více než loni, a očekáváme rekordní návštěvnost přes 60 tisíc návštěvníků,“ dodal. Loni jich přehlídku navštívilo kolem 55 tisíc.

A co by si neměli nechat návštěvníci ujít? „Lahůdkou je sekce věnovaná britské kinematografii, seminář fantasy nebo unikátní sekce Africké dětství. Zajímavá je určitě sekce s názvem Izrael ve filmu, film v Izraeli,“ láká umělecký šéf.

Startuje také studentský Zlínský pes, který si připomene sté výročí animovaného filmu. Dalších poct se dočkají americký režisér Tim Burton, herec a režisér Andy Serkis a herci Billy Boyd a Chris Barrie.

Osobně přijede britská herečka Dakota Blue Richardsová nebo režisér muzikálu Pomáda Randal Kleiser.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám