Hlavní obsah

Zlínský festival přivítá Ustinova a Galabruho

Novinky, Věra Míšková
ZLÍN

Přední britský herec, spisovatel, režisér a dramatik Sir Peter Ustinov a francouzský herec Michel Galabru, představitel šéfa ve slavné sérii Četníků, budou hosty 43. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež Zlín 2003, který se uskuteční od 25. do 31. května. Právo je jeho mediálním partnerem.

Článek

"Jednáme ještě o dalších významných zahraničních hostech, ale zatím nechci slibovat, co nakonec nemusí vyjít," řekl tento týden na tiskové konferenci v Praze programový ředitel festivalu Pavel Melounek. Podobně jako v minulých letech bude hlavní osou programu soutěž animované a celovečerní hrané tvorby pro děti a mládež. Novinkou je první ročník soutěže evropských filmových debutů, naposledy bude jako soutěžní prezentována přehlídka filmů zemí Visegrádu.

Cena za celoživotní dílo Břetislavu Pojarovi

V nesoutěžních sekcích se diváci mohou těšit na přehlídku studentských filmů, dokumentů, českých televizních děl pro děti a mládež, "úplně zapomenuté filmy" z 50. let a výběr toho nejlepšího, co natočil klasik české animované režie Břetislav Pojar, který letos ve Zlíně převezme Cenu za celoživotní dílo.

Českou kinematografii bude v soutěžní kategorii animované tvorby reprezentovat Fimfárum Jana Wericha a řádka krátkých animovaných filmů, v kategorii celovečerních hraných filmů pro děti pohádka Romana Vávry Čert ví proč a pro mládež Zatracení Dana Svátka. V soutěži zemí Visegrádu nás budou reprezentovat Vojnárovi Lesní chodci a Zelenkův Rok ďábla a v soutěži evropských debutů Tučkovo Děvčátko a Spěváčkův Brak.

Přehlídka německé kinematografie

"Od letošního roku chceme pravidelně představovat jednotlivé evropské kinematografie. Začneme německou, protože je dlouholetým nejdůležitějším partnerem českého audiovizuálního průmyslu a má dlouhodobý zájem spolupracovat právě v tvorbě pro děti a mládež," řekl prezident festivalu Vítězslav Jandák. V průběhu Německého dne se představí jednak soutěžní filmy, ale bude také například uspořádán Panel producentů, na němž se sejdou filmoví odborníci obou zemí k diskusi o možných formách spolupráce.

Doprovodný program festivalu by měl dětem co nejvíc zpříjemnit filmové dny. Letos poprvé přijedou na "výlet" děti z celé republiky, novinkou je také Vlak plný úsměvů, jímž přijedou zdravotně postižené děti. Ve Zlíně bude během festivalu Školička internetu, koncerty i diskotéky.

Adoptuj panenku a zachráníš dítě

Na všechny festivalové projekce a doprovodné akce je vstup zdarma, výjimku tvoří pouze dva charitativní koncerty. Ten první pořádá dětský fond UNICEF pod názvem Koncert pro panenku, na němž vystoupí například Lucie Bílá. Jde o koncert, pořádaný v rámci projektu "Adoptuj panenku a zachráníš dítě" v rámci něhož děti vyrábějí panenky (i s rodnými listy) a výtěžek z jejich prodeje jde na očkování dětí proti šesti smrtelným nemocem.

Druhý koncert pořádá Kapka naděje a vystoupí na něm například Jitka Zelenková, Leona Machálková, Bohuš Matuš a Divadlo Spejbla a Hurvínka. "Naše organizace se zabývá dětmi s leukémií a dalšími onemocněními krvetvorby. Letos chceme za celý výtěžek koncertu nakoupit inkubátory pro nemocnici ve Zlíně" řekla prezidentka nadace Vendula Svobodová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám