Hlavní obsah

Zlínský festival nabídne výstavu a autokino

Pořadatelé zlínského filmového festivalu pro děti a mládež připravili na termín, kdy se původně měl letošní 60. ročník uskutečnit, několik akcí pro veřejnost. Začne výstava umělecky ztvárněných filmových klapek, ve městě budou velkoformátové fotografie, připravena je i projekce v autokině, řekla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Foto: Falcon

Film Na střeše: Alois Švehlík, Jiří Mádl a Lukas Duy Anh Tran.

Článek

Festival se tradičně koná na přelomu května a června, letos měl být od 29. května do 6. června. Kvůli pandemii koronaviru ho pořadatelé přesunuli na 4. až 10. září.

„Přestože se situace pro festival nevyvíjí právě příznivě a důsledky koronaviru se projevují v oblasti organizace i finančních dopadů, které postihly nás i naše partnery, rozhodli jsme se udělat lidem radost a alespoň několika aktivitami upozornit na letošní významné výročí,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura.

Od pátku 29. května budou v obchodním a zábavním centru Zlaté jablko vystaveny umělecky ztvárněné filmové klapky, začne tak letošní 23. ročník Salonu filmových klapek, který je tradiční součástí doprovodného programu festivalu. „Netradičně startujeme tento ročník Klapka tour přímo ve Zlíně, kde bude k vidění 132 originálních uměleckých děl od českých výtvarníků. Ve Zlatém jablku je návštěvníci mohou obdivovat až do 14. června, poté se vydají do dalších měst,“ uvedla členka správní rady Nadačního fondu FILMTALENT Zlín a umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Mádl z auta

V pátek večer se také uskuteční projekce snímku Na střeše režiséra Jiřího Mádla, který v září do Zlína přijede odhalit svou hvězdu na chodníku slávy. Promítání se uskuteční na parkovišti obchodního centra na Čepkově a diváci jej budou mít možnost sledovat na obřím projekčním plátně ze svého automobilu. „Zvuk k filmu odvysíláme na speciální radiofrekvenci,“ uvedla výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová. Vjezd na parkoviště bude od kruhového objezdu u řeky Dřevnice a bude osobním vozům umožněn od 20:30. Zakoupení vstupenek a rezervace míst bude možná od úterý na www.zlinfest.cz.

Pořadatelé chtějí také připomenout historii festivalu. Do konce června budou na pěti místech v centru Zlína umístěny velkoplošné dobové fotografie. „V rámci této unikátní výstavy ,60 let SPOLU‘ mohou lidé na snímcích mezi festivalovými hosty kromě sebe hledat také symboly festivalového roboopa, které jsou do nich zakomponovány, a získat za jejich nalezení drobnou odměnu. Odstartuje také dlouhodobý projekt, v rámci něhož bude festival pravidelně až do svého zářijového termínu připomínat zajímavé momenty, osobnosti a události z minulých ročníků,“ uvedla Martykánová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám