Hlavní obsah

Zlatý glóbus za nejlepší film i režii získal Cameronův Avatar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Zlatý glóbus za nejlepší film v Los Angeles získala výpravná sci-fi Avatar. Jeho tvůrce a režisér James Cameron také obdržel cenu za nejlepší režii. Největší favorit 67. Zlatých glóbů, tragikomedie Lítám v tom, proměnila jenom jednu ze šesti nominací. Nejlepším zahraničním filmem se stala Bílá stuha rakouského režiséra Michaela Hanekeho.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Režisér James Cameron objímá herečku Zoe Saldanovou poté, co jeho film Avatar získal hlavní cenu.

Článek

Zlaté glóby, které oceňují filmová i televizní díla, jsou považovány za předzvěst Oscarů.

Cameron si z letošních Zlatých glóbů odnáší stejné ceny jako před 12 lety, kdy získal cenu za režii a nejlepší film za Titanic. Při předávání připomněl ekologické poselství svého snímku.

"Avatar po nás chce, abychom viděli, že je vše propojené, všichni lidé navzájem i my se Zemí. A pokud musíte cestovat čtyři a půl světelného roku na jinou, vymyšlenou planetu, abyste tento zázrak, který tu máme přímo před sebou, ocenili, tak to je prostě zázrak kinematografie, to je to kouzlo," řekl Cameron.

Nejlepší herečkou se stala Sandra Bullocková za roli ve sportovním dramatu The Blind Side, mezi muži toto ocenění obdržel Jeff Bridges za ztvárnění role stárnoucího country zpěváka ve snímku Crazy Heart. Nejlepší komediální roli ve filmu podle asociace zahraničních filmových novinářů a kritiků, která ceny uděluje, ztvárnila Meryl Streepová ve filmu Julie a Julia.

Nejlepším mužem v komediální úloze pak byl Robert Downey Jr. za pojetí titulní role ve snímku Sherlock Holmes.

AVATAR V ČÍSLECH:

-režisér Cameron film připravoval 15 let

-premiéra 10. prosince 2009 v Londýně

-rozpočet přibližně 250 miliónů dolarů

-232 miliónů dolarů vydělal za prvních pět dní

-3 týdny vede tabulku nejnavštěvovanějších filmů v ČR

Co se týče počtu získaných ocenění, tak letos Zlatým glóbům žádný snímek nedominoval. Kromě Avatara po dvou soškách získal i animovaný snímek Vzhůru do oblak a drama Crazy Heart. Tragikomedie Lítám v tom s Georgem Clooneym v hlavní roli obdržela pouze cenu za nejlepší scénář, kterou převzal její režisér Jason Reitman a scénárista Sheldon Turner.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám