Hlavní obsah

Zenová ekoteroristka i vánoční komedie na festivalu severských filmů

Novinky, Stanislav Dvořák

Festival severských filmů Scandi proběhne od 10. do 13. ledna v patnácti městech a nabídne dvě desítky filmů. Organizátoři zvláště upozorňují na tragikomedii o „zenové ekoteroristce” z Islandu Žena na válečné stezce.

Foto: Filmeurope

Žena na válečné stezce

Článek

Festival navštíví Prahu, Brno, Frýdek-Místek, Havířov, Hradec Králové, Jihlavu, Karlovy Vary, Kolín, Krnov, Mariánské Lázně, Ostravu, Plzeň, Prostějov, Veselí nad Moravou a Zlín.

Snímek Žena na válečné stezce přichází ověnčen cenami z Týdne kritiků v Cannes, cenou LUX Evropského parlamentu a nominací na Nejlepší evropskou herečku pro Halldóru Geirharðsdóttir. Hrdinkou je postarší nenápadná dáma, která vede tajný život ekoteroristky. Islandský režisér Benedikt Erlingsson používá typický hraniční severský humor, který nabourává konvence.

„Scandi bylo vždy oslavou různorodosti. Obdivuhodná schopnost severských kinematografií kombinovat různé žánry a pronikat do světového kontextu výraznými tvářemi svých hereckých hvězd se letos stala stěžejním tématem přehlídky. Proč? Ústředním filmem výběru je Žena na válečné stezce, zručná směsice černé komedie a dramatu o úzkosti ze stavu světa, která se stává součástí naší existence v éře pesimistických vyhlídek,“ řekl dramaturg Vít Schmarc.

Utøya, 22. července

V české festivalové i distribuční premiéře budou vedle Ženy na válečné stezce uvedeny i dánská tragikomedie Svátky klidu a míru a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda. Dalšími novinkami, které po festivalových předpremiérách poputují do distribuce, jsou komedie Amatéři režisérky Gabriely Pichler a rodinné drama A dýchejte klidně islandské režisérky Ísold Uggadóttir.

”Film A dýchejte klidně vzešel jako druhý vítěz z diváckého hlasování sekce LFŠ uvádí, která propojuje dvě ústřední aktivity AČFK, tedy festival a distribuci. Precizně vystavěný příběh ukazuje odvrácenou tvář Islandu a zároveň je manifestem síly a nezdolnosti ženství. Snímek, u něhož by vás nenapadlo, že se jedná o debut, je naším dalším distribučním výletem do Skandinávie a vůbec prvním na ten zvláštní a specifický ostrov…,“ doplnil koordinátor distribuce AČFK Jan Jílek.

Nové tituly budou uvedeny v sekci Scandi aktuálně, kde je doplní norské drama Utøya, 22. července a fantasy thriller Tina a Vore.

V sekci Komedie, ze kterých mrazí bude uveden úspěšný dánský Čtverec, další film režiséra Östlunda Vyšší moc, islandská komedie Fúsi a filmy Muž jménem Ove či O koních a lidech.

Reklama

Výběr článků

Načítám