Hlavní obsah

Zemřela producentka Diany Rossové, Stevieho Wondera a dalších

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V USA zemřela minulý týden ve věku 91 let Esther Gordyová - Edwardsová, sestra zakladatele slavného hudebního vydavatelství Motown Berryho Gordyho, uvedl server BBC. Spolupracovala například se Steviem Wonderem od jeho 14 let.

Článek

Esther byla vice-presidentkou Motownu a později autorkou muzea Motownu v Detroitu. Její bratr Berry založil firmu v roce 1959 a od začátku šlo o rodinný podnik, v němž měla sestra velké slovo. Řekl o ní, že představuje "největší jmění Motownu".

Když Motown v roce 1988 prodal, Esther proměnila zdánlivě zbytečné staré studio v muzeum, které se stalo důležitým turistickým lákadlem. Předtím ale také pracovala s umělci jako Diana Rossová, Stevie Wonder nebo Marvin Gaye.

Stevie Wonder o ní prohlásil, že i když mu bylo čtrnáct a mnozí nevěřili v jeho úspěch, ona v něj věřila. Mnohé písně prý přehrál právě jí dříve než komukoliv jinému.

Motown byl dlouhá léta nejdůležitější firmou na světě, pokud jde o soulovou a funky hudbu. I když pro syrový nekomerční soul tam neměli mnoho pochopení, a tuto scénu ovládl spíše Stax, kde se nahrával takzvaný southern (jižanský) soul.

V osmdesátých letech šel Motown prudce dolů. Berry Gordy ho prodal, dnes ale značka zase funguje jako součást nadnárodní společnosti Universal.

Reklama

Výběr článků

Načítám