Hlavní obsah

Zemřela legenda country Johnny Cash

CNN, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NASHVILLE

Legenda americké country, populární "muž v černém", i u nás dobře známý zpěvák Johnny Cash podlehl v nemocnici ve věku 71 let těžké nemoci. Trpěl těžkou cukrovkou s mnoha komplikacemi. Odešla tak jedna z nejvýznamnějším postav populární hudby XX. století.

Článek

Přestože je Johnny Cash spojován s country music, během celé své kariéry její hranice překračoval, a napomáhal tak vývoji stylu. Bylo tomu tak nejen na úplném začátku jeho kariéry, kdy měl blízko k předchůdci rock´n´rollu nazývaném rockabilly, jehož vliv je patrný na úplně prvním singlu Hey Porter z roku 1955.

Ani v posledních letech neustrnul. Pod vedením metalového a rapového producenta Ricka Rubina vedle countryových písní nazpíval i skladby rockových skupin a zpěváků jako byli Soundgarden, Danzig, Tom Petty, Tom Waits nebo Nick Cave. Hostoval i na albu U2 Zooropa. Poslední tři alba American Recordings (1994), Unchained (1996) a Solitary Man (2000) získala cenu Grammy, jichž arkansaský rodák za celou svoji kariéru dostal jedenáct.

Léta slávy

Největší slávu však Johnny Cash, který prodal více než padesát miliónů svých desek a jenž natočil na sto hitových singlů, slavil v šedesátých letech. Stačí jen připomemnout písně Orange Blossom Special, A Boy Named Sue, Big River, Daddy Sang Bass či Ring Of Fire. V jejich závěru také nahrál slavná živá alba ve vězeních Folsom Prison a San Quentin.

Nebyl to však laciný trik, jak zaujmout, Cash, který se narodil 26. února 1932, měl problémy se zákonem kvůli sklonům k násilí i závislosti na drogách. Zvládnout závislost na amfetaminu a alkoholu mu pomohla v druhé polovině šedesátých let až June Carterová ze známé rodiny countryových muzikantů, která se v roce 1968 stala jeho ženou.

Velký návrat

V polovině sedmdesátých let však začala Cashova kariéra hasnout, přestože byl v roce 1980 uveden jako vůbec nejmladší hudebník do Countryové síně slávy.

Na výsluní se vrátil až v devadesátých letech, kdy natočil sérii vynikajících a vysoce ceněných alb, která opět posunula hranice žánru. Když byl v roce 1992 uveden i do Rockové síně slávy, stal se prvním muzikantem, jehož jméno se objevilo v obou síních slávy. To se povedlo kromě něj už jen Elvisi Presleymu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel Sam Philips, který proslavil Elvise

V osmdesáti letech zemřel v americkém Memphisu Sam Philips, zakladatel studia Sun, ve kterém své první nahrávky pořídili Elvis Presley a Johnny Cash....

Výběr článků

Načítám