Hlavní obsah

Zemřela herečka Libuše Havelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 92 let zemřela herečka Libuše Havelková. Matka zpěváka, herce a režiséra Ondřeje Havelky byla dlouholetou členkou Národního divadla a pedagožkou DAMU.

Libuše Havelková - Ostře sledované vlaky

 
Článek

Rodačka z Českých Budějovic vystudovala pražskou konzervatoř a DAMU. Spoluzakládala i školní divadlo DISK.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Libuše Havelková na snímku z 13. dubna 2012

Po působení v Ostravě a Divadle E. F. Buriana zakotvila v roce 1960 v Národním divadle, jehož členkou byla až do roku 1991. Na DAMU se několik desetiletí věnovala výuce jevištní řeči a mluveného projevu.

Libuše HavelkováVideo: Filmexport

Libuši Havelkovou znali malí diváci také z televizní Kouzelné školky. U filmu a v seriálech dostala mnoho rolí, většinou ovšem nebyly velké a bylo to hlavně v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Libuše Havelková se synem Ondřejem Havelkou

Už v roce 1956 hrála ve filmu Robinsonka podle literární předlohy Marie Majerové. Objevila se také ve filmech Florenc 13.30, Král Šumavy, Příběh dušičkový a Starci na chmelu.

V polovině šedesátých let hrála v oceňovaném snímku Nikdo se nebude smát, který vznikl podle povídky Milana Kundery. Mezi filmy, které neupadly v zapomnění, patří také Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela, kde hrála paní přednostovou.

Foto: Právo

Libuše Havelková na nedatovaném archivním snímku

V sedmdesátých letech se uplatnila například v seriálech Byl jednou jeden dům, Nemocnice na kraji města a Byli jednou dva písaři nebo ve filmech Kamenný kvítek či Maurův odkaz, později třeba v Panoptiku Města pražského. Poslední filmovou roli získala v česko-slovensko-německé koprodukci Modrý tygr.

Libuše Havelková - nejslavnější filmy a seriály

Král Šumavy

Starci na chmelu

Nikdo se nebude smát

Ostře sledované vlaky

Byli jednou dva písaři

Byl jednou jeden dům

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám