Hlavní obsah

Zemřel výtvarník Adolf Born

– Praha • Aktualizováno

V neděli ráno zemřel v rodinném kruhu známý český výtvarník Adolf Born. Bylo mu 85 let. Proslavil se především ztvárněním Macha a Šebestové, ilustracemi Steklačových Boříkových lapálií i Tří mušketýrů, ale také karikaturami. O úmrtí informovala umělcova dcera Erika Bornová.

Foto: Petr Horník, Právo

Výtvarník sbírával nejrůznější pokrývky hlavy. V ateliéru jich má desítky.

Článek

Adolf Born, který se narodil v roce 1930, patřil k nejvýznamnějším českým malířům, kreslířům, karikaturistům, grafikům a ilustrátorům. Známý byl i ve světě.

Už v roce 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku.  Později dostal francouzský Řád umění a literatury. V roce 2013 získal cenu na Anifilmu za celoživotní přínos animovanému filmu. Kromě Macha a Šebestové se podílel také na večerníčku Žofka a spol. Se scenáristou Milošem Macourkem vytvořil přes 60 snímků. Podílel se i na loutkovém filmu Robinson Crusoe, námořník z Yorku. Knihu o Robinsonovi už předtím ilustroval.

Ceněný kostýmní výtvarník

Rodák z Českých Velenic vystudoval vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Studoval v ateliéru karikaturisty Antonína Pelce. Vystavoval od konce padesátých let, zpočátku byl známý především jako karikaturista. Jeho kresby se objevovaly v satirickém týdeníku Dikobraz. Později se více soustředil na volnou grafickou tvorbu a ilustrace.

Born ilustroval na 250 knih. Jsou mezi nimi Kytice, Válka s mloky, Pohádky bratří Grimmů, Jak jsem potkal ryby, Muž s dýmkou a houslemi nebo Pipi Dlouhá punčocha.  Proslavily ho ilustrace La Fontainových bajek, které byly v zemi jednou z nejprodávanějších knih roku 2000.

Born byl také ceněným kostýmním výtvarníkem. Výtvarně se podílel i na šestém pokračování úspěšné filmové série o "básnících" Jak básníci čekají na zázrak.

Známé byly jeho royalistické názory a obdiv k monarchii i čepicím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám