Hlavní obsah

Zemřel Vojtěch Jasný

Aktualizováno

Ve věku 93 let zemřel režisér, scenárista i odbojář Vojtěch Jasný, autor trezorového filmu Všichni dobří rodáci. V sobotu o tom informoval mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vojtěch Jasný

Článek

Jasný byl jedním z nejvýznamnějších představitelů české kinematografie 60. let, patřil k tvůrcům tzv. nové vlny a jeho tvorba získala mezinárodní věhlas.

Za svůj nejznámější film Všichni dobří rodáci z roku 1968 získal o rok později ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Barceloně. Jeho díla se dočkala uznání i na dalších filmových přehlídkách po celém světě.

Narodil se v roce 1925 v Kelči na Vsetínsku, jeho otec byl za druhé světové války v odboji a britským agentem. V 50. letech vystudoval Jasný pražskou FAMU a poté působil v Československém armádním filmu. Po několika dokumentárních snímcích byl jeho samostatným celovečerním debutem film Touha v roce 1958. V roce 1963 natočil legendární film Až přijde kocour a v roce 1968 vznikli Všichni dobří rodáci, kteří pak strávili dlouhá léta v trezoru.

Po invazi v roce 1968 byl perzekuován a emigroval. Natáčel filmy v Rakousku, Německu a dalších zemích a nakonec se v roce 1984 usadil v USA. Jako vysokoškolský pedagog působil na univerzitách ve Vídni, Salzburku, Mnichově a v New Yorku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Scenárista a filmový režisér Vojtěch Jasný převzal 30. listopadu 2015 při příležitosti devadesátých narozenin Zlatou medaili Akademie múzických umění (AMU).

V 90. letech se vrátil do České republiky, kde natočil mimo jiné svůj poslední film Návrat ztraceného ráje, který je volným pokračováním Všech dobrých rodáků.

V roce 2007 obdržel Českého lva za dlouholetý umělecký přínos. V roce 2013 byl pak oceněn na filmovém festivalu v Karlových Varech Cenou prezidenta za přínos české kinematografii. Jeho filmy jsou ceněny pro svůj morální rozměr a touhu po pravdě a spravedlnosti, ale i pro svou výjimečnou vizuální stránku.

Kolegové jej nazývají básníkem

Mladší kolegové Jasného shodně označují Všechny dobré rodáky za nadčasové. "Já jsem Rodáky za život viděla xkrát a v každém novém čase ten film dokázal přinést něco dalšího. Myslím, že to je znakem děl, která přetrvají a jsou odrazem toho, co je v lidech věčné," řekla ČTK režisérka Alice Nellis.

"Já sám pocházím ze sedlácké rodiny, moji rodiče byli kulaci. Vzpomínám si, že jsem poprvé film Všichni dobří rodáci viděl v kině v Prešově v nějakých 17 letech. Už tehdy mě hluboce dojal, protože jsem tam v jednotlivých postavách viděl předobraz lidí, které jsem znal ze své vesnice," uvedl režisér Fero Fenič.

Životem i dílem Jasného prostupoval mysticismus. "Film, to je krása, to je světlo," prohlásil sám Jasný v minulosti. "Já nemyslím. Přijde na mě takové světlo. Když myslím, tak nejsem tak dobrý, jako když jednám spontánně," řekl.

"Myslím, že byl velký básník, svědek dějin a zároveň měl nějakou sebereflexi. Takže jsem se mu velice obdivoval," řekl ČTK režisér Jan Hřebejk. "I když je ta zpráva (o úmrtí Jasného) smutná, tak ji beru jako příležitost, přemýšlet o tvorbě jednoho z největších českých filmových tvůrců," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám