Hlavní obsah

Zemřel trumpetista Jaromír Hnilička, autor Jazzové mše

Právo, šíd

Ve věku 84 let zemřel ve středu v Brně trumpetista, skladatel, pedagog a hudební aranžér Jaromír Hnilička. Od roku 1956 působil v Orchestru Gustava Broma, vynalezl hudební nástroj hnilofon a jeho nejslavnější skladbou je Jazzová mše, která vznikla na konci šedesátých let.

Foto: ČTK

Jaromír Hnilička půsil v proslulém Orchestru Gustava Broma.

Článek

Hnilička se narodil českým rodičům v Bratislavě. I když se už od mládí učil hrát na harfu a klavír, chtěl být elektroinženýrem. Ovšem z politických důvodů mohl studovat pouze na konzervatoři v Bratislavě hru na trubku. Už za studií si ho všiml dirigent Gustav Brom a nabídl mu angažmá.

Vstup do Orchestru Gustava Broma byl pro něj zásadní, protože tam mohl naplno uplatnit svůj talent i obdiv k jazzové, ale i vážné hudbě. Spolupracoval s například s kontrabasistou Luďkem Hulanem na skladbě Egyptská suita či s Karlem Velebným na žánrových úpravách lidových písní. Z jeho autorské dílny pochází také slavná skladba Pozdrav astronautovi, která zlidověla pod názvem Dobrý den, majore Gagarine.

Jaromíra Hniličku vždy zdobil především široký žánrový záběr. Kromě Jazzové mše, kterou vytvořil na objednávku studia Bruna Schwera ve Villingenu, patří k jeho dalším zásadním dílům například Suita pro trubku, Festival, Severská sonáta a Kyrie Elesio. Kromě toho se věnoval i pedagogické činnosti, každoročně učil na Letní jazzové dílně ve Frýdlantu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám