Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Günter Grass

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V německém Lübecku v pondělí zemřel 87letý držitel Nobelovy ceny za literaturu Günter Grass, uvedla agentura DPA.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Günter Grass

Článek

Günter Grass získal mezinárodní proslulost hlavně dílem Plechový bubínek, v němž zachytil nástup nacismu a poté i války v Gdaňsku.

Kromě Gdaňské trilogie (Plechový bubínek, Kočka a Myš, Psí roky) napsal například Potkanku, Žabí lamento, Širé pole, Mé století, Při loupání cibule a Příběhy z temné komory.

Foto: Jonas Ekstromer, ČTK/AP

V roce 1999 Günter Grass obdržel Nobelovu cenu.

Roku 1999 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.

Upoutávka na film Plechový bubínekVideo: Gemini Film

Spisovatel se narodil roku 1927 v Gdaňsku (německy Danzig, dnes Polsko). Jeho otec byl etnický Němec, matka polská Kašubka. Grass studoval na gdaňském gymnáziu, ale v roce 1942 narukoval k námořnictvu, odkud se dostal k jednotkám SS. Tato informace však dlouho nebylo známa, zveřejnil ji až v knize Při loupání cibule, což způsobilo slušný skandál. Autor chápal vstup do armády jako „útěk z měšťáctví”.

Po válce se věnoval sochařství i kresbě, měl řadu výstav, ale jeho literární tvorba je mnohem slavnější. Byl obviňován i z antisemitismu kvůli své kritice izraelské politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám