Hlavní obsah

Zemřel spisovatel Arthur C. Clarke

Novinky, BBC, Sky News
KOLOMBO
Aktualizováno

Ve věku 90 let zemřel na Srí Lance světoznámý autor science fiction Arthur C. Clarke. Proslavil se zejména zfilmovaným románem 2001: Vesmírná odyssea. Úmrtí oznámil v noci na středu jeho asistent Rohan da Silva.

Foto: Anuruddha Lokuhapuarachchi, Reuters

Arthur C. Clarke ve svém domě na Srí Lance v roce 2002.

Článek

Spisovatel měl před smrtí problémy s dechem. Také trpěl následky obrny, od sedmdesátých let byl upoután na invalidní křeslo. Zemřel ve středu v půl druhé ráno místního času, tedy asi v devět hodin večer středoevropského času.

Spisovatel měl před smrtí problémy s dechem. Také trpěl následky obrny, od sedmdesátých let byl upoután na invalidní křeslo. Zemřel ve středu v půl druhé ráno místního času, tedy asi v devět hodin večer středoevropského času.

Clarke se proslavil především sérií knih Vesmírná odyssea. Na tu první z roku 1968 navázala v 80. a 90. letech další tři pokračování. Knihu zfilmoval režisér Stanley Kubrick. Je i autorem knihy Setkání s Rámou, která kromě prvního příběhu z roku 1973 také měla tři pokračování.

Clarke napsal více než 100 knih a patřil mezi nejvýznamnější autory science fiction. Reprezentoval vědecky podloženou větev žánru. Spisovatel měl titul z fyziky a z matematiky a už v roce 1945 přišel s ideou geostacionární družice. Pro patent tehdy neměl dva fungující modely, a tak o něj přišel. Od roku 1946 byl předsedou Britské meziplanetární společnosti. Přišel i s ideou uplatnění jaderné hlavice v balistické raketě a v knize Rajské fontány rozvíjel ideu výtahu kosmu.

Arthur C. Clarke na snímku z roku 1952. Foto: ČTK/AP

Clarka také fascinovaly záhady a mimozemské civilizace, od záhadologických pseudověd se ale distancoval.

Nejvýznamnější představitel klasické sci-fi 

Narodil se v britském hrabství Somerset v roce 1917. Během druhé světové války sloužil u britského letectva u radaru. Od roku 1965 žil na Srí Lance, aby se mohl věnovat svému oblíbenému potápění.

Od padesátých let se věnoval především psaní, začínal s povídkami. Spolu s Isaakem Asimovem a Robertem Heinleinem patřil k nejvýraznějším představitelům klasické sci-fi.

Za popularizaci vědy mu byl v roce 2000 udělen rytířský řád. Ceremoniál se nějakou dobu odkládal kvůli obvinění z pedofilie, z něhož byl právě v roce 2000 osvobozen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám