Hlavní obsah

Zemřel slavný francouzský mim Marcel Marceau

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V sobotu večer zemřel ve věku 84 let slavný francouzský mim Marcel Marceau, nazývaný "Charlie Chaplin pantomimy". O jeho smrti v neděli informovala jeho rodina. Místo ani příčina úmrtí nebyly oznámeny. Jeho dcera pouze řekla, že její otec bude pohřben na pařížském hřbitově Pere Lachaise.

Článek

Marceau se po celém světě proslavil díky postavě lyrického klauna Bipa, kterou vytvořil už v roce 1947. V 70. letech založil v Paříži Mezinárodní školu pantomimy.

Několikrát vystupoval i v Československu, kde byl jeho přítelem mim Ladislav Fialka, zesnulý v roce 1991. Naposledy byl Marceau v Praze v roce 2003.

Zpráva o jeho úmrtí se dnes ocitla na prvním místě zpravodajství francouzských médií. Televizní stanice LCI přitom citovala jeho slova "K tomu, aby člověk vyjádřil, co má na srdci, nejsou slova potřeba".

Hybner: Svět ztratil největšího z pierotů 20. století

V celosvětové "rodině" mimů zavládl smutek. Tak reagoval na smrt Marceaua jeden z nejvýraznějších českých mimů Boris Hybner. "Opustil nás velký mistr. Svět ztratil největšího z pierotů 20. století," konstatoval.

"Jeho technika, jak říkáme bílá pantomima, je trvalou součástí našich osnov. Na Marceauovi se naučíte úplně všechno. Od naší akademie dostal čestnou medaili, kterou jsme vyjádřili dík za jeho zásadní vliv. Ale cítili jsme, že už ho v Praze asi neuvidíme," dodal vedoucí katedry nonverbálního a komediálního divadla na pražské HAMU.

Marceauovo dílo prý našlo odezvu i mimo oblast pantomimy. "Slavný moonwalk (taneční pohyb, který užíval Michael Jackson) pochází z dílny Marcela Marceaua," připomněl Hybner.

Reklama

Výběr článků

Načítám