Hlavní obsah

Zemřel oscarový herec Martin Landau

Los Angeles
Aktualizováno

Ve věku 89 let zemřel americký oscarový herec Martin Landau. Zahrál si ve filmech jako Na sever severozápadní linkou Alfreda Hitchcocka nebo Zločiny a poklesky Woodyho Allena. Svého jediného Oscara dostal v roce 1994 za vedlejší roli ve snímku Ed Wood, kde pod vedením režiséra Tima Burtona ztvárnil postavu maďarské herecké hvězdy němé éry Bely Lugosiho.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Martin Landau na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Ztvárnění Bely Lugosiho mu také přineslo i Zlatý glóbus a cenu Gildy filmových herců. Nominován na Oscara  byl za nejlepší výkon v vedlejší roli v Coppolově  snímku Tucker: Člověk a jeho sen o konstruktérovi aut a za roli v Allenových Zločinech a poklescích.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Martin Landau s herečkou Evou Marií Saint, oba si v roce 1959 zahráli ve snímku Na sever severozápadní linkou.

Během své kariéry trvající šest desetiletí si zahrál ve více než stovce filmů a více než tuctu televizních seriálů. „Pracovat s Martinem Landauem na Ed Woodovi byla radost. Jak talentovaný, milý a šlechetný herec,” napsala na Twitteru herečka Patricia Arquetteová. Zármutek vyjádřili také Alec Baldwin nebo William Shatner.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Herec Martin Landau na snímku z roku 2012

Landau, který se živil jako kreslíř, se v roce 1955 dostal do proslulého Actors Studia, kde byl tehdy jen jedním ze dvou přijatých. Učil ho tam mimo jiné Elia Kazan.

Foto: Rose Prouser, Reuters

Martin Landau

Na Broadwayi debutoval v roce 1957 ve hře Uprostřed noci. Prosadil se v roce 1959 v Hitchcockově thrilleru Na sever severozápadní linkou, kde hrál pravou ruku zločince. V roce 1960 se objevil ve velkofilmu Kleopatra. Pak se soustředil na roli v televizním seriálu Mission Impossible, kde hrál pro boku své budoucí ženy Barbry Bainové. Účinkování v něm mu v roce 1968 vyneslo Zlatý glóbus pro nejlepšího televizního herce.

V seriálech se objevil i v sedmdesátých letech, kdy hrál v britském Space: 1999.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Martin Landau na snímku z roku 2016

Mezi fanoušky sci-fi seriálu Star Trek je známý díky tomu, že odmítl hrát roli pana Spocka, důstojníka hvězdné lodi USS Enterprise s typickýma špičatýma ušima.

Landau zemřel už v sobotu „po neočekávaných komplikacích” v nemocnici v Los Angeles, řekl agentuře DPA informovaný zdroj bez dalších podrobností.

Jeho dcerou je herečka Juliet Landauová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám