Hlavní obsah

Zemřel jeden z filmových Četníků Michel Galabru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský herec Michel Galabru známý ze série komedií o četnících s Louisem de Funésem zemřel ve věku 93 let.

Michel Galabru jako filmový četník

 
Článek

Michel Galabru se objevil ve filmech Četník ze Saint Tropez, Četník v New Yorku, Četník se žení, Četník a mimozemšťané nebo Četník ve výslužbě.

Foto: SNC

Michel Galabru

Kromě toho hrál v mnoha desítkách dalších filmů, z nichž byla většina zapomenuta. Z těch výraznějších si starší generace patrně vzpomene na Angeliku. Za zmínku stojí především Knoflíková válka, Tonoucí se stébla chytá, Klec bláznů, Domovník, Policajt nebo rošťák, Uranus, Mikulášovy patálie či Nenávidím herce.

Foto: HCE

Michel Galabru ve filmu Mikulášovy patálie

Pracoval téměř do smrti. Navzdory vysokému věku natočil třeba film Les Invincibles (2013) nebo snímky Bon samaritain, Louis la Chance, La Femme du boulanger a Mumu. Tyto jeho pozdní snímky však mimo Francii nedosáhly velké slávy. U nás nebyly uvedeny.

Foto: TF1

Michel Galabru (Asterix a Obelix)

Herec se narodil v Maroku, jež tehdy patřilo Francii, v roce 1922. Chtěl být fotbalistou, živil se jako pojišťovací agent nebo uvaděč v Théatre National Populaire. Poté vystudoval herectví na pařížské konzervatoři a čekala ho kariéra dlouhá přes šest desetiletí. Galabru nebyl jen komik, u divadla hrál Moliéra i Shakespeara, oceňován byl také jeho výkon ve filmovém dramatu Soudce a vrah.

Michel Galabru: Nejslavnější filmy

Četník... (všechny díly)

Knoflíková válka

Tonoucí se stébla chytá

Policajt nebo rošťák

Klec bláznů

Uranus

Mikulášovy patálie

Asterix a Obelix

Reklama

Výběr článků

Načítám