Hlavní obsah

Zemřel herec Jaroslav Weigel z divadla Járy Cimrmana

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 88 let zemřel herec, grafik, malíř a scénograf Jaroslav Weigel, dlouholetý člen divadla Járy Cimrmana. Novinkám to potvrdil Zdeněk Svěrák. Weigel zemřel nad ránem ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. Důvodem byla dlouhodobá vážná nemoc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Weigel

Článek

Jaroslav Weigel, který se narodil v roce 1931 v Rychnově nad Kněžnou, patřil k nejzásadnějším a nejdéle sloužícím členům cimrmanovské party. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, výtvarnou výchovu a historii, a pracoval jako výtvarný redaktor v časopisech.

Už v roce 1970 začal pracovat i pro Divadlo Járy Cimrmana. Mimo jiné jako scénograf a výtvarník kostýmů.

Foto: Profimedia.cz

Jan Hraběta, Jaroslav Weigel, Petr Brukner a Zdeněk Svěrák představují známku s Cimrmanem.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Weigel, Zdeněk Svěrák a Petr Bruckner

Seznam jeho cimrmanovských rolí je velmi dlouhý. V Africe byl Ludwigem Úvalským von Úvaly u Prahy, v Aktu panem Žílou, v Blaníku Hynkem z Michle. Těžko se dá zapomenout jeho přísný děd Vševěd z pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký nebo Bierhanzel z Vraždy v salonním coupé a inspektor z Vyšetřování ztráty třídní knihy. Weigel hrál za více než čtyřicet let ve všech hrách, které divadlo uvedlo.

Kromě toho se občas objevoval ve filmech i v seriálech. Z televizní tvorby to byly série jako Případy detektivní kanceláře Ostrozrak a Na lavici obžalovaných a z celovečerních filmů třeba Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný, Jára Cimrman ležící, spící, Vrchní, prchni!, Kulový blesk, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, Jáchyme, hoď ho do stroje! a Vratné lahve.

Reklama

Výběr článků

Načítám