Hlavní obsah

Zemřel Ilja Racek

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Ve věku 88 let zemřel herec Ilja Racek. Ztvárnil mnoho rolí ve filmu, v seriálech a hlavně na divadle. Byl dlouholetým členem souboru Divadla na Vinohradech.

Ilja Racek - Hadrián z Římsu (1980) 

 
Článek

O hercově úmrtí informoval ve čtvrtek server Idnes s odvoláním na jeho syna Ilju Racka mladšího.

Ilja Racek, který se narodil v roce 1930 v Praze, si v dětství zamiloval loutkové divadlo a už za války pomáhal jako technik v říši loutek. Po válce vystudoval pražskou konzervatoř, z níž se stala DAMU, a nepřetržitě hrál v divadle, ve filmech a v seriálech. Působil mimo jiné v olomouckém divadle, v šedesátých letech v Divadle E. F. Buriana a pak v Divadle na Vinohradech. Racek jako jediný člen souboru divadla nepodepsal Antichartu.

Jeho filmová kariéra je rovněž rozsáhlá. Například v roce 1954 si zahrál ve Stříbrném větru podle literární předlohy Fráni Šrámka a v roce 1961 hrál komunistu Julia Fučíka v kontroverzně vnímaném filmu Reportáž psaná na oprátce. Později se objevil ve filmech Kdo chce zabít Jessii?, Hrabě Drakula, Vrchní, prchni, Netopýr, Pytláci či Bandité. Naposledy si ve filmu zahrál v roce 2014, šlo o drama Poslední cyklista.

Foto: Právo

Ilja Racek

Foto: Profimedia.cz

S Jiřinou Jiráskovou v Divadle na Vinohradech

Foto: Profimedia.cz

Ilja Racek

Foto: Profimedia.cz

Ilja Racek s cenou Thálie

V televizních seriálech se objevoval od šedesátých let pravidelně, šlo mimo jiné o série Hříšní lidé města pražského, Slavné historky zbojnické, Zlá krev, Dobrodružství kriminalistiky, Náhrdelník, Arabela, Konec velkých prázdnin, Četnické humoresky, Strážce duší, Nadměrné maličkosti, Náves nebo Sanitka 2.

Ilja Racek. Nejslavnější filmy a seriály

Stříbrný vítr

Reportáž psaná na oprátce

Hrabě Drakula

Vrchní prchni

Hříšní lidé města pražského

Slavné historky zbojnické

Zlá krev

Dobrodružství kriminalistiky

Arabela

Četnické humoresky

Ještě v důchodu hostoval například v Divadle ABC, v Rokoku a v Divadle v Řeznické. V roce 2008 obdržel za celoživotní mistrovství cenu Thálie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám