Hlavní obsah

Zemřel herec ze šlágru Někdo to rád horké Tony Curtis

Novinky, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Slavný americký herec Tony Curtis zemřel, uvedl server ETonline. Serveru to bez dalších podrobností potvrdila jeho dcera, herečka Jamie Lee Curtisová.

Foto: Profimedia.cz

Tony Curtis na snímku z roku 1952

Článek

Podle rodinného tiskového mluvčího Prestona Ahearna zemřel 85letý herec v noci na čtvrtek ve svém domě v Nevadě. Byl dlouhodobě nemocný a nedávno byl hospitalizován s astmatickým záchvatem.

Foto: Profimedia.cz

Tony Curtis se věnoval i malbě. Snímek je z roku 2008.

Curtis, jehož skutečné jméno bylo Bernard Schwartz, hrál ve více než stovce filmů. Jeho nejslavnější rolí je nepochybně ta ve filmu Někdo to rád horké, kde hrál s Marilyn Monroe a Jackem Lemmonem. V roce 1959 byl nominován na Oscara, ale cenu nikdy nezískal.

Tony Curtis se narodil v chudé rodině maďarských Židů v Bronxu v roce 1925. Z nuzného prostředí rukoval rovnou na vojnu a za druhé světové války u námořnictva bojoval proti Japoncům.

Po válce studoval herectví a v padesátých leteh se prosadil do několika filmů, z nichž většina je dnešnímu publiku neznámá s výjimkou nadčasové komedie Někdo to rád horké. Z dalších výraznějších snímků jmenujme alespoň Sladkou vůni úspěchu s Burtem Lancasterem, Útěk v řetězech se Sidneym Poitierem nebo Velké závody s Jackem Lemmonem.

Foto: Profimedia.cz

Marilyn Monroe a Tony Curtis v legendární scéně filmu Někdo to rád horké.

Kromě komedií, jež se staly jeho doménou, natočil i několik dramat a thrillerů jako Rosemary má děťátko režiséra Romana Polanského a také televizních seriálů, z nichž se většina v Československu ani v ČR nevysílala.

Tony Curtis byl šestkrát ženatý a s první ženou Janet Leighovou měli mimo jiné dceru Jamie-Lee, dnes slavnou herečku.

Jeho posledním dílem se stal málo známý film z roku 2008 David a Fatima, pojednávající o zakázané lásce Izraelce a Palestinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám