Hlavní obsah

Zemřel herec Seymour Cassel

Aktualizováno

Herec Seymour Cassel, který se objevoval především v amerických nezávislých filmech, zemřel v neděli ve věku 84 let. Představitel výrazných postav, který opakovaně spolupracoval například s režiséry Johnem Cassavetesem či Wesem Andersonem, skonal po potížích způsobených Alzheimerovou chorobou. Podle agentury AP to v pondělí oznámila jeho rodina.

Upoutávka na film Průšvih (1992)Video: Triton Pictures

 
Článek

Více než půlstoletí trvající filmovou kariéru, během níž se objevil ve stovce filmů, zahájil v 60. letech minulého století, kdy sklidil u kritiků první úspěch za vedlejší roli v Cassavetesově dramatu Tváře z roku 1968, za kterou byl nominován na Oscara. O tři roky později zaujal ztvárněním titulní postavy v dalším snímku zmíněného filmaře Minnie a Moskowitz, kde si zahrál po boku Cassevetesovy ženy Geny Rowlandsové.

Mezi jeho výraznější role v dalších letech patří postavy z filmů Průšvih, Líbánky ve Vegas či Neslušný návrh. Dlouhodobější spolupráci navázal rovněž s režisérem Andersonem, který jej obsadil do filmů Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka a Život pod vodou.

Foto: Profimedia.cz

Seymour Cassel

Casela často obsazoval nezávislý režisér Steve Buscemi. Objevil se už v jeho debutu Můj nejmilejší bar a hrál i v dalších Buscemiho snímcích Věznice a Samotář Jim.

Herec, který zavítal v roce 1997 do Česka na karlovarský festival, byl znám i bouřlivým společenským životem, který podle agentury AP poznamenal jeho zdraví a dokonce vedl ke krátkému pobytu ve vězení v roce 1982.

Foto: Martin Gust, ČTK

Seymour Cassel na karlovarském filmovém festivalu v roce 1997.

Mimoděk se zapsal i do historie rockové hudby, když vymyslel přezdívku pro Saula Hudsona, který byl jako dítě kamarádem jeho syna. Cassel mu začal říkat Slash dlouho předtím, než excentrický kytarista poprvé vystoupil se skupinou Guns N´Roses.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám