Hlavní obsah

Zemřel herec Rutger Hauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 75 let zemřel nizozemský herec Rutger Hauer, českému divákovi známý především z filmů jako Blade Runner nebo Jestřábí žena. Za vedlejší roli ve filmu Útěk ze Sobiboru získal Zlatý glóbus.

Trailer k filmu Blade RunnerVideo: Warner Bros. Home Entertainment

 
Článek

Úmrtí herce potvrdil jeho agent Steve Kenis, napsala britská BBC. Hauer zemřel v pátek v nizozemském Beetsterzwaagu po krátké nemoci. Kenis uvedl, že ve středu se konal hercův pohřeb.

Hauer se narodil 23. ledna 1944 v nizozemském Breukelenu. Než se vydal na hereckou dráhu, pracoval jako elektrikář či tesař.

Foto: Profimedia.cz

Rutger Hauer

Začínal v televizních rolích, na obrazovce se prosadil díky režiséru Paulu Verhoevenovi, který jej obsadil do role rytíře v seriálu Floris. Jeho prvním americkým filmem byli Noční dravci z roku 1981, kde si zahrál po boku Sylvestera Stalloneho.

O rok později zazářil v Blade Runnerovi vedle Harrisona Forda. Známým snímkem je dobrodružná fantasy Jestřábí žena z roku 1985, kde si Hauer zahrál s Michelle Pfeifferovou.

Foto: Collection Christophel © The Ladd Company / Shaw Brothers Podobné, Profimedia.cz

Rutger Hauer ve filmu Blade runner

V soukromí se vášnivě zabýval ochranou životního prostředí, založil i asociaci na výzkum nemoci AIDS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám