Hlavní obsah

Zemřel herec René Auberjonois známý ze Star Treku či MASH

• Aktualizováno

Boj s rakovinou plic prohrál v neděli americký herec a režisér René Murat Auberjonois. Bylo mu 79 let. Čeští diváci znají Auberjonoise především z jeho kultovní role měňavce Oda v seriálu Star Trek a také jako postavu otce Mulcahyho ve filmové verzi MASH.

Zemřel herec René Auberjonois známý ze Star Treku

 
Článek

„Je to hrozná ztráta,“ napsal na Twitter George Takei, jeho kolega ze Star Treku. „Byl to báječný, milující a inteligentní muž,“ dodala startrekovská legenda William Shatner s tím, že ho pojilo s Auberjonoisem „nádherné přátelství“.

Foto: Richard Shotwell, ČTK/AP

Herec René Murat Auberjonois

Svoji filmovou kariéru odstartoval malou rolí ve snímku Lilith. Průlom nastal až s filmem MASH, kde ztvárnil postavu otce Mulcahyho.

V průběhu 70. a 80. let hrál v mnoha filmech, například Hindenburg, King Kong, Velký autobus, Policejní akademie 5: Nasazení v Miami Beach a mnohé jiné. Objevil se v řadě televizních seriálů.

Foto: Paramount, Profimedia.cz

René Murat Auberjonois v seriálu Star Trek z roku 1992

Proslulost mu přinesla postava měňavce Oda v seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine (1993–1999). Několik epizod také režíroval. Objevil se také v seriálech Soudkyně Amy či Kauzy z Bostonu.

Pocházel z význačné rodiny, jeho otec Fernand Auberjonois byl novinářem nominovaným na Pulitzerovu cenu, jeho děda René Auberjonois byl význačným švýcarským postimpresionistickým malířem. Renéovou matkou byla princezna Laure Louise Napoléone Eugénie Caroline Murat, prapravnučka krále obojí Sicílie Joachima Murata a jeho manželky Caroline, sestry francouzského císaře Napoleona Bonaparte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám