Hlavní obsah

Zemřel herec Oldřich Velen z Arabely

• Aktualizováno

Ve věku 91 let zemřel filmový a divadelní herec Oldřich Velen, známý například rolemi králova rádce v televizním seriálu Arabela nebo jednoho z kumpánů v seriálu Slovácko sa nesúdí, informovaly deníky Blesk a Aha! Velen podle deníků zemřel 4. května, před smrtí žil v Praze.

Oldřich Velen jako rádce v seriálu ArabelaVideo: Česká televize

 
Článek

Velen, vlastním jménem Volek, se narodil 15. září 1921 v Tuřanech u Brna. Po absolvování brněnské konzervatoře působil v českobudějovickém, pardubickém a olomouckém divadle.

Počátkem 60. let se za filmovými rolemi přesunul do Prahy a stal se stálým členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov, kde působil až do odchodu do penze. Divadlu se věnoval i v metropoli, několik let hrál v Divadle Na zábradlí.

Divadlo ho postupně přestávalo bavit, ale ve filmu hrál až do vysokého věku. Poprvé si zahrál v historickém Temnu v roce 1950. Pak už přišla dlouhá řada převážně vedlejších rolí v detektivkách, dramatech i pohádkách.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Oldřich Velen s manželkou (2002)

Z těch známějších lze jmenovat Atentát Jiřího Sequense nebo tituly Kdo chce zabít Jessii, Vrah skrývá tvář, Všichni dobří rodáci, Zabil jsem Einsteina pánové, Na kometě, Svatby pana Voka, Na kolejích čeká vrah, Noc na Karlštejně, Marečku, podejte mi pero nebo Jáchyme, hoď ho do stroje!

Foto: Česká televize

Arabela: Oldřich Velen zcela vlevo

Často se objevoval také v televizních seriálech, například Slovácko sa nesúdí, Cirkus Humberto, Druhý dech, Rodáci, Zlá krev, Sanitka, Dobrodružství kriminalistiky, Panoptikum města pražského a Arabela.

Nejslavnější filmy a seriály:

Atentát

Kdo chce zabít Jessii

Všichni dobří rodáci

Marečku, podejte mi pero!

Jáchyme, hoď ho do stroje!

Arabela

Dobrodružství kriminalistiky

Panoptikum města pražského

Slovácko sa nesúdí

Reklama

Výběr článků

Načítám