Hlavní obsah

Zemřel herec, muzikant a cimrmanolog Pavel Vondruška

Praha
Aktualizováno

Ve věku 85 let zemřel dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana, muzikant a herec Pavel Vondruška. O jeho úmrtí, k němuž došlo v sobotu večer v motolské nemocnici, v neděli informovala Markéta Mandová z Žižkovského Divadla Járy Cimrmana.

Článek

Hospitalizován byl loni o Vánocích, poté co jako průvodce zahraničních turistů po budově Stavovského divadla spadl nešťastnou náhodou do orchestřiště. V nemocnici byl uveden do umělého spánku, ze kterého se krátce probral.

"Zastihl jsem ho v té době a byl jsem vlastně posledním, který s ním hovořil, když se nakrátko probral. Byl rád," řekl Zdeněk Svěrák.

Vondruška se naposled v souboru populárních cimrmanologů objevil začátkem loňského roku. V neděli mělo divadlo shodou okolností v repertoáru inscenaci Cimrman v říši hudby, v níž tento herec účinkoval.

"Zdeněk Svěrák o jeho úmrtí v závěru hry diváky informoval a věnoval mu tichou vzpomínku. Ti mu pak naposled zatleskali," řekla Mandová.

Foto: Jaroslav Kratochvíl, ČTK

Pavel Vondruška na archivní fotografii z roku 2000

Foyer této scény je pietně vyzdoben Vondruškovou fotografií s květinami a soupisem jeho rolí.

Natočil skoro 70 filmů a inscenací

Pavel Vondruška byl původním povoláním dirigent, mezi lety 1977 a 2009 dirigoval orchestr během činohry v Národním divadle.

Od roku 1969 byl členem Divadla Járy Cimrmana, odkud v roce 2010 odešel kvůli zhoršující se paměti. Hrál ve 13 z 15 inscenací souboru.

Hovořil devíti jazyky a jako herec se objevil ve známých filmech jako Postřižiny, Slavnosti sněženek, Marečku, podejte mi pero, Vratné lahve nebo Kolja. Celkem účinkoval téměř v 70 filmech a televizních inscenacích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám