Hlavní obsah

Zemřel herec Max von Sydow

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemřel slavný švédsko-francouzský herec Max von Sydow. Bylo mu 90 let. Proslavil se především spoluprací s režisérem Ingmarem Bergmanem.

Foto: Profimedia.cz

Max von Sydow na archivním snímku.

Článek

Pocházel z bohaté rodiny. Už na škole založil s několika kamarády amatérskou divadelní společnost, kde začal svou hereckou kariéru. Vystudoval Královské dramatické divadlo ve Stockholmu. Během studií si odbyl svůj první filmový debut ve filmu Alfa Sjöberga Jen matka a ve filmové verzi divadelní hry známého švédského dramatika Augusta Strindberga Slečna Julie.

Průlom v jeho profesní kariéře nastal ve chvíli, kdy začal spolupracovat s režisérem Ingmarem Bergmanem. K jejich nejznámějším společným snímkům patří Sedmá pečeť, v němž měl roli rytíře, který hraje šachy se smrtí, aby získal čas pro své přátele. K dalším filmům patří Lesní jahody či Pramen panny.

Hollywoodu zprvu odolával

Sydow pracoval nejen ve filmu, ale i v divadle a stal se z něj idol mezinárodního uměleckého filmu. Dlouhou dobu odolával filmovým nabídkám v Hollywoodu. Poté, co účinkoval v Bergmanově filmu oceněném Oscarem, padla na něj volba pro hlavní roli ve filmu Dr. No. Poté již odešel do USA a souhlasil s rolí Ježíše v epickém filmu George Stevense Největší příběh všech dob (1965).

Z dalších slavných snímků lze namátkou vyjmenovat filmy Vymítač ďábla, Tři dny Kondora, Hodina vlků, Smrt v přímém přenosu, Barbar Conan či Hana a její sestry.

Byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství s herečkou Kerstin Olin má dva syny. Jeho děti s ním hrály ve filmu Hawaii. V druhé polovině 90. let se rozvedl a 30. dubna 1997 se v Provence ve Francii oženil znovu, a to s francouzskou filmařkou Catherine Brelet. Má s ní rovněž dva syny, Yvana a Cedrica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám