Hlavní obsah

Zemřel herec Kopřiva alias velebníček z Troškových komedií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu zemřel divadelní a filmový herec Luděk Kopřiva, který letos v červnu oslavil osmdesáté narozeniny. ČTK o tom v úterý informovala jeho manželka Eva. Ačkoli vytvořil množství postav na divadelní scéně, popularitu a sympatie diváků všech generací mu přinesly především dvě filmové role - legendární velebníček Otík z Troškovy trilogie Slunce, seno... a baletní mistr z Kleinových Básníků.

Foto: Stanislava Dvořáková

Na ústeckém sídlišti vyrostla mohutná jedle, která byla sice okrasou, ale její větve začaly poškozovat omítku a zasahovat do oken bytového domu.

Článek

Kopřiva přišel do Prahy v roce 1960 z plzeňského Divadla J. K. Tyla. Spolu s Josefem Větrovcem a dalšími kolegy zamířili do Divadla E. F. Buriana, jemuž zůstal věrný až do jeho zrušení počátkem 90. let. Za tři desetiletí na této scéně vytvořil Kopřiva osobitý komediální typ herce dovedně pracujícího se slovním i gestickým detailem i groteskní zkratkou.

Jeho osudem byly postavy velebníčků - kromě zmíněného Otíka z Troškova filmu to byl například i reverend z Wildeovy konverzačky Jak je důležité míti Filipa. Neodolatelný byl také jako Cajus ve Veselých paničkách windsorských. Kopřivova televizní a filmová tvorba čítá více než třicet titulů, řadu z nich tvoří komedie a pohádky pro děti. Často spolupracoval i s rozhlasem.

V posledních letech Kopřiva odmítal divadelní i filmové nabídky. Bojoval totiž s Parkinsonovou nemocí, která způsobuje předčasné stárnutí mozkových buněk. S manželkou Evou se oženil v jednasedmdesáti letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám