Hlavní obsah

Zemřel herec Josef Vinklář

PRAHA

Herec Josef Vinklář podlehl v úterý odpoledne vážné nemoci. Oznámil to mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Vinklářovi bylo 76 let. Přestože si ho veřejnost nejčastěji spojuje s postavou doktora Cvacha, odehrál desítky rolí na divadle i v televizi a účinkoval zhruba ve stovce filmů.

Článek

Josef Vinklář se narodil 14. listopadu 1930 v Podůlší na Jičínsku.

Své herecké začátky zažil v dětských rolích v Dismanově rozhlasovém dětském souboru. Do prvního profesionálního angažmá v Divadle satiry ho v roce 1945 jako teprve patnáctiletého přivedla náhoda, když musel zaskakovat za nemocného herce.

V letech 1946 až 1948 hrál v Divadle Voskovce a Wericha. Další dva roky strávil v Městském oblastním divadle v Pardubicích, aby poté zakotvil na dalších 33 let ve smíchovském Realistickém divadle. Od roku 1983 pak působil na české první scéně.

Nejen doktor Cvach

Veřejnost si ho spojuje nejčastěji s postavou doktora Cvacha ze seriálu Nemocnice na kraji města, na divadle ale ztvárnil desítky rolí. Hrál i v dalších seriálech, například Byl jednou jeden dům, Sanitka, Panoptikum města pražského či v poslední době v sériích ČT Náměstíčko, Náves a Příkopy. Naposledy se účastnil natáčení nového sedmnáctidílného seriálu Hraběnky, který Česká televize vysílá od 3. září.

Na jevišti Národního divadla ho mohli diváci naposledy vidět jako Vodníka Ivana v inscenaci Jiráskovy Lucerny z roku 2001 a také v roli Petra Dubského ve Stroupežnického Našich furiantech v roce 2004. Roli v připravované inscenaci textu Pavla Kohouta Malá hudba moci již nedozkoušel.

"Nehrát si na důstojnost"

V roce 1987 byl vyznamenán titulem zasloužilý umělec, v roce 2000 pak obdržel cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu. 

V roce 2000 vydal knihu vzpomínek Pokus o kus pravdy.

"V životě jsem nikdy nikomu nezáviděl, spíš jsem schopen velkého obdivu k výlučnosti a výjimečnosti. Možná je to tím, že mám své kořeny na vesnici. To vesnické klukovství strašně pomáhá nehrát si na důstojnost. Neoblékat si ráno se sakem podobu na celý den, protože stejně nakonec každý pozná, že je to póza. Herec by měl být ve všedním životě svůj, aby mu zbylo dost sil, až se večer rozevře opona," napsal Vinklář v závěru knihy.

Z prvního manželství s herečkou Janou Dítětovou po něm zůstal syn Jakub, který je malířem. Druhý syn Adam vzešel ze vztahu s dlouhodobou družkou Ivankou Devátou.

Reklama

Výběr článků

Načítám