Hlavní obsah

Zemřel herec Jiří Zahajský

– PRAHA

Ve věku 68 let zemřel ve čtvrtek ráno herec Jiří Zahajský. Novinkám to potvrdil sekretariát Činoherního klubu, kde Zahajský působil. Herce si lidé mohou pamatovat jako inspektora Trachtu v cimrmanovském snímku Rozpuštěný a vypuštěný.

Článek

Hrál především ve snímcích v 70. letech. Několik rolí měl i ve filmech ze začátku 90. let. Kromě inspektora Trachty je známý také z role otce v seriálu Křeček v noční košili nebo z filmu Krakonoš a lyžníci. Věnoval se také dabingu. Jeho domovskou scénou byl Činoherní klub.

Manželkou Zahajského byla herečka Jana Brejchová, která divadlu úmrtí oznámila.

:. Jiří Zahajský s manželkou Janou Brejchovou. Foto: ČTK/Marcela Kratochvílová

"Měl několik let těžké zdravotní problémy, ale snášel je statečně. Své poslední přestavení v Činoherním klubu odehrál 1. června s velkým sebezapřením - to jsme se viděli naposled," řekl herec Michal Pavlata.

Zahajský byl podle něj skvělý herec, ohromný kolega a poctivý chlap. "Bude mi chybět. Vlastně už mi chybí," uvedl a dodal: "Ale už ho nic nebolí - a teď si určitě tam nahoře dává panáka."

Pestrý herecký rejstřík

Zahajský se narodil 19. ledna 1939. V letech 1957 - 1961 studoval na pražské DAMU. Začínal v Divadle československé armády, poté hrál v Divadle za branou.

Od roku 1972 působil v Činoherním klubu. "Už když se dával dohromady Činoherní klub, tak jsem do něj chtěl, a i když jsem hrál ´Za branou´, byl jsem víc tady. Říkával jsem dokonce, že kdo tady nepřespává, tak sem ani nepatří,"  napsal o své činnosti na této scéně Zahajský.

Účinkoval tam mimo jiné v hrách Ladislava Smočka, Bohumila Hrabala, Jaroslava Vostrého, Václava Havla, Shakespeara, Goldoniho, Brechta i řady ruských klasiků. Jeho poslední inscenací byl Moliérův Amfitryon.

Herecký rejstřík Zahajského byl pestrý, zahrál si v detektivních filmech, jako byli Hříšní lidé města pražského,  ale hrál i v F. L. Věkovi.

Věnoval se rovněž dabingu. Propůjčil tak hlas mimo jiné Philippu Noiretovi v krimikomedii Prohnilí proti prohnilým a namluvil také pantera Baghíru v kreslené Disneyho Knize džunglí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám