Hlavní obsah

Zemřel Harold Reid, zpíval známý hit z Pulp Fiction

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Harold Reid z americké skupiny The Statler Brothers zemřel v pátek doma v americkém Stantonu na selhání ledvin. Bylo mu 80 let.

Foto: Profimedia.cz

Harold Reid (úplně vlevo) se skupinou The Statler Brothers

Článek

Harold Reid vynikal hluboko posazeným hlasem i autorskými schopnostmi. Byl mimo jiné uveden do Country síně slávy.

Jeho kolega z kapely Jimmy Fortune uvedl na sociální síti: „Naše srdce jsou dnes v noci zlomená. Naše modlitby a myšlenky směřují k manželce Brendě a jeho dětem a vnoučatům a mým dalším bratrům Donovi a Philovi. Zažili jsme spolu hodně skvělého.“

Reid se svým bratrem Donem a kolegy Philem Balsleym a Lew DeWittem zaznamenali velký úspěch s hitem Flowers on the Wall v roce 1965. Vyjeli na turné s Johnnym Cashem a pravidelně vystupovali v pořadu The Johnny Cash Show v letech 1969 až 1971.

Jako vokální skupina obdrželi šest Country music awards za sebou, později si připsali ještě tři ceny. V letech 1965 až 1989 měli The Statler Brothers 32 Top 10 hitů v hitparádě Billboard.

Slavnou Píseň Flowers on the Wall napsal Lew DeWitt. Později se proslavila znovu, protože ji nahráli i Nancy Sinatrová nebo Eric Heatherly, ale hlavně zněla v kultovním filmu Pulp Fiction Quentina Tarantina. Zpíval si ji tam i Bruce Willis.

Tarantino uvedl, že ho na skladbu upozornila hudební supervizorka filmu Karyn Rachtmanová. Filmový soundtrack vyvolal v devadesátých letech pozdvižení, vytáhl na světlo staré americké soulové, funkové a country hity, které mladá generace moc neznala, a někteří tak objevili nový svět kvalitní hudby šedesátých a sedmdesátých let.

Rolling Stones vydali singl Living in a Ghost Town

Kultura

Harold Reid, který se narodil ve Virginii vroce 1939, s kolegy původně v padesátých letech pod jménem Four Star Quartet zpíval gospel. Pak se přejmenovali na Kingsmen a nakonec na The Statler Brothers a jejich doménou se stala country.

Reklama

Výběr článků

Načítám