Hlavní obsah

Zemřel Hal David. Jeho písně zpívali Tom Jones i Aretha Franklinová

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 91 let zemřel o víkendu v Los Angeles Hal David, spoluautor desítek hitů amerických a britských hvězd, který se proslavil zejména v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

Foto: Reuters

Hal David

Článek

Společně s Burtem Bacharachem napsal textař David mnoho písní, které už dávno vstoupily do síně slávy, mnohé z nich kdysi dosáhly na první místo americké hitparády.

Jeho věci zpívali Aretha Franklinová, Dionne Warwicková, Tom Jones a další. Patří mezi ně také jedna z nejslavnějších filmových písniček historie, jež zazněla ve snímku Butch Cassidy a the Sundance Kid (oscarová Raindrops Keep Fallin' on My Head).

Jeho manželka sdělila novinářům, že David utrpěl mrtvici už na jaře a minulý týden druhou. "Až do úplného konce měl vždy v hlavě nějakou písničku," řekla. "Pořád si dělal poznámky nebo mě požádal, abych je zapsala, aby nezapomněl text."

Z těch nejznámějších písní lze jmenovat také What's New Pussycat?, Walk On By, I Say a Little Prayer, Do You Know The Way To San Jose, Twenty-Four Hours From Tulsa a (There's) Always Something There To Remind Me.

Louis Armstrong i bondovka

Hal David psal tak dlouho, že mohl spolupracovat se třemi generacemi interpretů, začínal ještě za časů Louise Armstronga a Perryho Coma a postupně si prošel nástupem moderního rocku a soulu.

Působil i na Broadwayi, kde slavil úspěch s muzikálem Promises, Promises, založeným na filmu Billyho Wildera. Nahrávka muzikálu byla nominována na nejprestižnější divadelní cenu Tony a dostala Grammy. Napsal také texty k písním pro původní verzi bondovky Casino Royale z šedesátých let.

Prezident Americké společnosti skladatelů, autorů a vydavatelů Paul Williams o něm prohlásil, že jako lyrický autor byl prostý, výstižný a poetický a dokázal sdělit spoustu významů nejmenším možným počtem slov. "Není divu, že tolik jeho textů přešlo do našeho běžného slovníku a jeho písničky se staly pozadím našich životů."

Reklama

Výběr článků

Načítám