Hlavní obsah

Zelený sex od malíře Jiřího Načeradského je k vidění v pražském Mánesu

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

Výstavní síň Mánes až do konce ledna uvádí výstavu malíře Jiřího Načeradského, která zaručeně udělá radost nejen příznivcům českého výtvarného umění té nejvyšší kvality, ale každému, kdo se rád podívá na atraktivní, pozoruhodné obrazy.

Článek

Pro sedmdesátiletého Načeradského má aktuální návrat do Mánesa lehce nostalgický nádech, neboť v roce 1967 měl v tehdejší Galerii mladých v Mánesu svou první samostatnou výstavu.

Tematicky dominují ženy

V současné době je tady k vidění přibližně padesát velkých olejů na plátně z posledních dvou let jeho tvorby. Tematicky dominují ženy, které sám autor označuje jako buclaté Venuše a hubené Kudlanky.

Jiří Načeradský

se narodil 9. září 1939 v Sedlci na Benešovsku.

Je považován za čelního představitele tvorby „nové figurace“ 60. let, která navazovala na groteskní tendence v českém umění, je členem Volného seskupení 12/15 a profesorem na AVU v Praze.

Jeho díla najdete ve sbírkách mnoha  tuzemských galeriích včetně Národní galerie nebo Galerie hlavního města Prahy, nechybí ani v Centre Georges Pompidou v Paříži.

Vedle nich jsou častými náměty Načeradského děl milenecké dvojice (ostatně už samotné názvy obrazů, jako například V žáru lásky, Zelený sex nebo Lásky žár, odkazují k erotickému podtextu), vyjádření pohybu během a tancem a výjevy z pivnic.

Reklama

Související témata:

Související články

Kintera vystavuje v pražské galerii Švestka

Galerie Jiřího Švestky vstoupila do nové sezóny s výstavou, která je pražskou kulturní událostí. Svoje sochy a objekty z posledních let tu vystavuje Krištof...

Výběr článků

Načítám