Hlavní obsah

Želary se budou ucházet o amerického Oscara

Novinky, Věra Míšková
PRAHA

Film Želary režiséra a producenta Ondřeje Trojana vybrala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) jako zástupce České republiky v nadcházejícím klání o výroční cenu Americké akademie filmových umění a věd Oscar v kategorii nejlepší cizojazyčný film. Na čtvrteční tiskové konferenci to oznámil výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler.

Foto: Josef Zajíc

Košický zlatý poklad je v Ostravském muzeu. 14.3.2013

Článek

Hlasování se zúčastnila necelá polovina ze 159 členů akademie. Nominace na Oscara budou oznámeny 27. ledna, ceny budou vyhlášeny v Los Angeles 29. února.

"Měl jsem ve hře dva kandidáty, ale přiznám se, že košile mi byla bližší než kabát," komentoval Trojan skutečnost, že v užším výběru bylo vedle Morávkovy Nudy v Brně ještě Hřebejkovo Pupendo, jehož producentem je rovněž Trojanova společnost Total Helpart. "Uděláme hodně pro to, aby Želary postoupily," slíbil Trojan a zároveň si posteskl, že na rozdíl od sportovců, reprezentujících Českou republiku v zahraničí, nedostává film na cestu do světa prakticky žádnou státní podporu. Jediným příspěvkem na vyslání českého filmu na Oscary je totiž 100 000 korun od ministerstva kultury na výrobu kopie.

"Když jsme minule viděli, jakou podporu měl na Oscarech belgický nebo francouzský film, mohli jsme jen závidět. Jsou to sice ekonomicky třeba silnější státy, ale především to vzaly skutečně za své," řekl Trojan.

Boj o nominace

O nominacích bude nyní rozhodovat 510 akademiků rozsetých po celém světě, respektive ta třetina z nich, která v "balíku" neamerických filmů dostane právě Želary.

"Bohužel nelze zjistit, která skupina bude náš film hodnotit, takže bychom ho potřebovali ukázat co největšímu počtu akademiků. Znamená to pokusit se nejen o projekce ve Spojených státech, ale také alespoň v Paříži a v Londýně," řekl Trojan a dodal, že pokud jde o festivaly, usilují Želary především o přijetí do soutěže na Berlinale a na Sundance festival.

Šance Želarům dává i herec Miroslav Donutil, který hraje jak v Želarech, tak v Nudě v Brně. "Mám Nudu moc rád a věřím, že uspěje na festivalech, ale pokud jde o Oscary, volbou Želarů zvítězil zdravý rozum. Z hereckého hlediska doufám, že to bude velká příležitost pro Aňu Geislerovou. Jsem přesvědčen, že si jejího výkonu někdo všimne a není vyloučeno, že jí to přinese raketový start do světa."

Evropské filmové ceny bez českého filmu

Vachler zároveň oznámil, že do užšího výběru 43 kandidátů na Evropské filmové ceny nepostoupil z 360 přihlášených evropských filmů žádný český. "Nejsme spokojeni, hodláme vznést dotaz na způsob výběru těchto filmů," řekl Vachler.

Pokud jde o domácí výroční ceny Český lev, sdělil Vachler, že nominační večer proběhne v přímém přenosu České televize 11. února na ČT 2 a hlavní večer 6. března na ČT 1.

Na dotaz Práva, zda už je znám moderátor večera, Vachler odpověděl: "Jednáme intenzivně s jedním moderátorem, jehož jméno zatím nemohu prozradit. Jsme v situaci, kdy laťka je nasazena tak vysoko, že ji nikdo nechce srazit níž. Nicméně pokud se dohodneme s tím, koho mám na mysli, věřím, že ji naopak ještě pozvedneme."

Anketa

Dostanou se Želary mezi pět zahranicních filmů nominovaných na Oscara?
Ano
68,2 %
Ne
31,8 %
Celkem hlasovalo 157 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bratři Trojanové představili film Želary

Nový český celovečerní film Želary představil v úterý novinářům režisér a producent Ondřej Trojan, jeho bratr, herec Ivan Trojan a další tvůrci a herci. Hlavní...

Želary: z velkého dramatu do hezké pohádky

Režisér a producent Ondřej Trojan režíroval v roce 1990 nepříliš úspěšný film Pějme píseň dohola. Jako producent je ovšem podepsán pod filmy veleúspěšnými:...

Výběr článků

Načítám