Hlavní obsah

Zdravá závislost na Foo Fighters

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Echoes, Silence, Patience & Grace je šesté studiové album americké rockové skupiny Foo Fighters. Založil ji po sebevraždě Kurta Cobaina a následném konci Nirvany její bubeník Dave Grohl. Ujal se kytary a zpěvu a pokračoval v cestě, po níž by možná kráčela Nirvana, kdyby žila.

Článek

Novinku produkoval Gil Norton, jenž před deseti lety s Foo Fighters natočil platinové dvojalbum The Colour And The Shape. Po vší hudební barevnosti, kterou už kapela v minulých letech odkryla, je novinka ještě zajímavější, v její historii možná nejlepší.

Základem je samozřejmě syrový garážový rock'n'roll tak, jak ho Američané cítili a ctili vždy. Rozhlížejí se však do hudebního světa šířeji a bez zábran. V prostřední části písničky The Pretenders například evokují náladu rock'n'rollových skladeb Chucka Berryho. Akustická instrumentálka Ballad Of The Beaconsfield Miners je neskonale jemné oživení kolekce, stejně tak beatlesovská balada Statues.

V každé písni je strhující melodie, jsou dynamické, přehledné a moderní. Foo Fighters jsou totiž zatraceně talentovaní, bystří a aranžérsky vtipní. Plynule putují od metalových výkřiků k odzbrojujícím baladám a ve všech polohách jsou naprosto domestikovaní. Nová deska je proto velmi přitažlivá a jistě patří k nejlepším rockovým počinům letošního roku. Zamilujete si ji hned, jako ženu, která umí stovku úsměvů a dávkuje je tak, že na nich začnete být závislí. Taková závislost není škodlivá.

Foo Fighters: Echoes, Silence, Patience & Grace Sony BMG, 51:12

Reklama

Výběr článků

Načítám