Hlavní obsah

Zdeněk Bína z -123 minut či Yellow Sisters zazpívají pro školu v Himalájích

Novinky, Stanislav Dvořák

Benefiční koncert na podporu Sluneční školy v Himalájích se koná 12. května v 19.30 na Betlémském náměstí v Praze. Zúčastní se ho Zdeněk Bína, Yellow Sisters, Lamborghini String Quartet a sbor Kakofon.

Článek

Zdeněk Bína, jeden z nejzajímavějších českých muzikantů, je především tváří skupiny -123 Minut. Kromě toho krátce spolupracoval s Monkey Business a hraje např. i ve filmu Jana Hřebejka Horem pádem. Někdy tento kytarista a zpěvák vystupuje i sólo. Původně byl členem Walk Choc Ice, prosadil se ale spíše koncem devadesátých let se stále populárnějšími "minutami". 

S bubeníkem Vaškem Zimou a basákem a textařem Fredrikem Janáčkem rozvinuli živý, strhující a hodně improvizační styl na pomezí rocku, funky a blues a stali se klubovou senzací číslo jedna. V roce 1999 vydávají debut Shooba Dooba a Akademie populární hudby je pasuje na Objev roku.

V květnu 2000 přichází nový bubeník Emil Valach a vzikne deska Try. V roce 2002 vyšlo opět velmi dobře hodnocené CD Home. S dalším bubeníkem Martinem Vajglem kapela hraje až v New Yorku a Washingtonu. V září 2004 vydávají koncertní album s názvem –123 Min. XL Live a v roce 2005 Mom. V současné době připravují šesté album.

Soubor Yellow Sisters tvoří čtyři pozoruhodné zpěvačky, které vystupují bez kapely a experimentují s world music, soulem, jazzem či reggae. Vystupují na festivalech v zahraničí i u nás a jako předkapela v Praze uvedli vystoupení známých Američanů Blind Boys of Alabama. V roce 2006 natočili a vydali své první CD nazvané Singalana.

Nadšení studenti začali bez peněz

Dále vystoupí živelný Lamborghini String Quartet, který nedávno doprovázel udílení hudebních cen Anděl a celý program otevře dvacetičlenný komorní smíšený pěvecký sbor Kakofon.

"Večer v Betlémské kapli je druhým benefičním koncertem pro projekt Sluneční školy, kterého se Kakofon účastní. V minulosti jsme svou drobnou částí přispěli na stavbu školy a s velkou radostí jsme proto přivítali zprávu, že se tuto fázi projektu podařilo lidem ze sdružení Surya úspěšně uzavřít. Stavba školy je ale jenom počátek uskutečňování jejího smyslu, kterým je vzdělávání malých vesničanů. Těší nás, že se na naplňování tohoto dlouhodobého, ale krásného cíle můžeme znovu podílet. Jsme přesvědčeni, že se jedná o projekt, který stojí za to podpořit," uvedli členové sboru.

Občanské sdružení Surya postavilo v Kargyaku (indická část Himálaje) ekologickou Sluneční školu pro tamější děti. Čeští studenti realizovali naprosto ojedinělý projekt bez větších finančních zdrojů. A tamní lidé potřebují pomoc i nadále.

Lístky v prodeji na stránkách www.ticketstream.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám